Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Zwarte Luis ,een ramp.

 zwarte luis

Ornithonyssus bursa ( Berlese ) ( Leiognathus 1888 ) - Zwarte luis !!!!!

 

Zwarte luis bij onze kanaries. De Zwarte luis (ornithonyssus bursa ( Berlese) ) is net als de bloedmijt een ectoparasiet, die alleen aan de buitenzijde van zijn gastheer leeft. Hij is afkomstig uit de tropische gebieden en is waarschijnlijk met importmateriaal in onze streken terecht gekomen. Hij bezorgt met name kanariefokkers grote problemen tijdens de broedperiode. Opvallend is dat hij zich vooral in het voorjaar en vroege zomer laat zien. Daarna worden de aantallen minder en aan het einde van de zomer wordt hij vrijwel nergens meer aangetroffen. Hieruit valt op te maken dat hij het vooral op de nestjongen heeft gemunt en blijkbaar niet goed in staat is om zich met behulp van volwassen dieren in leven te houden.
Doordat de mijten zich massaal op de nestjongen werpen om hen bloed af te nemen verzwakken ze de jongen zeer sterk en treed meestal na een aantal dagen de dood in. Er zijn maar weinig nestjongen die een dergelijke aanval overleven. Ook is deze mijt in staat om ziekten over te brengen.
Tenslotte ondervind ook de dierenliefhebber zelf last van deze mijt. Tijdens het verzorgen van de vogels komt hij op ons lichaam terecht en prikt ons aan. Hij spuit dan een geringe hoeveelheid speeksel in onze huid waardoor er kleine rode en jeukende vlekjes ontstaan. Mensen die hier overgevoelig voor zijn kunnen er soms vrij ernstige klachten aan overhouden in de vorm van sterk irriterende huiduitslag. Zwarte luis - Ornithonyssus bursa ( Berlese ) ( Leiognathus 1888 )

Algemene kenmerken.
Een volwassen Zwarte luis is ongeveer 0.5 mm groot, heeft 8 poten en is licht beige tot transparant van kleur met een duidelijke tekening op het lichaam.
De eieren worden door de vrouwtjes afgezet op stof en restmateriaal in de buurt van het vogelnest. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 1 à 2 dagen uit. Wanneer de temperatuur te laag is kunnen de eieren maandenlang blijven liggen. Ze komen dan pas uit wanneer het klimaat goed is en er voedselaanbod in de vorm van jonge vogels aanwezig is. Voordat de mijt volwassen is doorloopt hij een aantal verschillende stadia.

Leefwijze
.

Ze leven in de directe omgeving van de jonge vogels. Ze houden zich op in de buurt van het nest. In tegenstelling tot de bloedmijten zijn ze niet lichtschuw, en krioelen ze overdag op de voerbakjes en over de randen van de nestjes. Ze lopen zeer snel en tijdens het verzorgen van de dieren zitten ze binnen korte tijd overal op ons lichaam. Ze betreden de jonge vogels om bloed af te nemen, maar we zien ze ook vaak over de veren van de volwassen vogels lopen. Wanneer de pop zich op het nest bevind wordt ook deze door de mijten aangetast. Hierdoor wordt zij onrustig en verlaat ze steeds vaker het nest en laat ze de jongen op den duur aan hun lot over. Het is duidelijk geworden dat ze hun eieren ook in het voer van de vogels afzetten. Daarom is het zeer verstandig om het vogelzaad en eventuele andere voederproducten niet in het vogelverblijf te bewaren, maar op een andere plaats in een goed afgesloten verpakking. Wanneer het hen namelijk is gelukt om eieren in het voer af te zetten kunnen deze daar voor langere tijd in achter blijven zonder uit te komen. Wanneer het voer later aan de vogels wordt gegeven komen deze eieren plotseling wel uit en zal er een nieuwe plaag kunnen ontstaan. Om dezelfde reden is het ook verstandig om de voorraad bodembedekking elders op te slaan. Hierdoor krijgt de vogelmijt zo min mogelijk kansen om zich te vermeerderen.
Let er ook op dat er zo min mogelijk restanten van voer achterblijven in het vogelverblijf. Hierop kunnen de eieren namelijk maandenlang overblijven en in het nieuwe broedseizoen weer voor problemen zorgen. Een goede hygiëne is voor het voorkomen en bestrijden van Zwarte luis dus erg belangrijk. Symptomen.
Het is belangrijk om een aantasting van zwarte luis heel vroeg aan te ontdekken. Controleer daarom om de drie dagen de nesten op aanwezigheid van mijten en grijp in zodra u de eerste mijt heeft waargenomen.
Wanneer de mijten zich al in grote getale in en rond de nesten bevinden bent u te laat en zijn ze bijna niet meer uit te roeien. Dit kan een groot aantal dode jongen tot gevolg hebben. Bestrijding.
Het bestrijden van zwarte luis is niet eenvoudig, er zijn een aantal biologische en ook chemische bestrijdingsmiddelen in de handel.Oa : Parasiet-Ex .en Evermectine .

Algemeen .

De Zwarte luis bij volièrevogels. 


Deze luis is de laatste jaren steeds meer en meer een plaag geworden van onze liefhebbers. Hij is afkomstig uit de tropische gebieden en is door import van dieren afkomstig uit deze regio's onze europese wereld binnen gedrongen. Daar deze luis niet bang is van het licht en daar deze zich graag schuil houdt op de vogels en dat ze zich ook nog zeer snel kan verplaatsen en dat ze nogal licht van kleur zijn zal men ze minder snel te ontdekken in de kweekruimte. Wat ook raar is, is dat deze zwarte luis zich pas echt begint te vermenigvuldigen op het ogenblik van kweek. In vele gevallen zal men merken dat er maar enkele nesten worden aangevallen maar denk dan niet dat ze daar alleen zullen blijven want ze zitten zeker overal in het hok, wat een zekerheid is, is dat er bij zo'n aanval geen jongen het zullen overleven ook de kweekvogels zullen het zwaar te verduren hebben men kan dit zien aan de kleine wondjes onder de bevedering. Nu is het zo dat deze zwarte luis veel sterker is en dus tegen veel insecticiden resistent is, uit eigen testen is gebleken dat vloeibare ardap in voldoende dosering of frontline deze luis kunnen vernietigen. Het is hier nog meer de regel beter voorkomen dan genezen. Hiermee bedoel ik dat bij een uitbraak tijdens de kweek de jonge in het nest het niet zullen overleven ook de verdere kweek zal niet veel meer voorstellen. De zwarte luis legt zijn eitjes in de eetbakken en op de bodem rond de eetbakken. Deze luis is ook zeer mobiel en kan zich zeer snel verplaatsen als men ze op de hand opmerkt dan kan ze nog voor je ze kunt dood drukken al verdwenen zijn onder de mauw van uw hemd of trui, ze zullen zelf ons proberen te bijten waardoor men jeuk en zelf rode vlekjes gaat krijgen

 

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.