Inloggen

. . . Tuin-huisje . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . EdiaLux . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vogelvreugd . . . Elector . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Zwarte stip oorzaak oplossing ?

 

 

comed darmen


Blauwe ( Zwarte )stip: Oorzaak ,en oplossing ?? ( Wou.van.Gils)

HEDEN IS ER EEN NIEUW PRODUCT NL TIAMUTIN,EN ZOU NOG BETER ZIJN DAN TYLOSINE.WE HOUDEN U OP DE HOOGTE VAN DE ONTWIKKELINGEN.

Inleiding ;

Nee beste vogelliefhebbers dit is niet een artikel over de oplossing van de zwarte stip ( ook wel zwarte stip genoemd) maar toch een schrijven in artikel vorm over een mogelijke oplossing( vermindering ) van de zwarte stip.De Internationale studieclub van mozaïeken heeft ruim een jaar geleden een enquête gehouden onder haar leden over dit verschijnsel een groot aantal vragen kon men invullen over Bv de voeding ,de medicamenten ,verzorging welke voeding ,hoeveel eivoer enz enz.Uiteraard heb ik ook aan dit onderzoek mee gedaan, daar ik de laatste jaren ook wel last had van deze zwarte stip, en ik niet direct een oorzaak kon geven ,was ik erg benieuwd naar een eventueel aanknopingspunt. Ook ik heb zelf een aantal gegevens verzameld van mij collega vogelvrienden, en ik heb die weer vergeleken met mijn voeding en manier van vogels verzorgen.Later bleek dat zwarte stip adeze vrij samen kwamen met de meest voorkomende manier van vogels verzorgen in de rustperiode,maar ook deze hadden last van de zwarte stip niet overdreven maar toch voorkomend.Verzorging in de rustperiode:De meeste vogelliefhebbers en of kwekers van kanarie,s weten maar al te goed hoe hun vogels te verzorgen in de winter en rustperiode, ze worden in goede vogelverblijven gehouden ,en voorzien van wel erg goede voeding en eivoer,vitaminen enz kortom de vogels komen weinig of niets te kort.Bij sommige liefhebbers ( of toch bij de meeste) stel je zelfs een overdreven voeding vast,de vogels moeten en mogen in deze periode een mooi vetlaagje laten zien ,maar moddervet is wat anders.Trouwens waar worden ze vet van hier moet je ook een vraag bij stellen.Dit kan natuurlijk ook bij gebrek aan ruimte en een goede voeding ,maar over het algemeen is de ruimte bij de ervaren kwekers goed ,en licht het aan een bepaald soort voeding te veel te geven.ook ik had mijn vogels altijd redelijk vet voor de kweek ,zelfs zo dat ik ze tijdens die periode wat moest laten afvallen. Want ik was bang op onbevruchte eieren .

Uitslag enquête :

Ik was erg benieuwd naar de uitslag van de enquête,deze kwam er ook ,maar met de mededeling dat er niet direct een aanknopingspunt naar voren is gekomen .Kwam er toch been vaststelling naar voren.Dit was namelijk de voeding in de rust periode,bij veel liefhebbers die last hadden van de zwarte stip bleek dat zij in de rust periode een vrij straffe voeding gaven aan hun vogels met andere woorden de vogels kwamen niets te kort van alles en nog wat maar te veel !!!,Het bleek dat veel kwekers 4 tot 5 maal per week eivoer gaven aan hun vogels ,met daarbij hun normale zaadmengeling ,met Bv toevoeging van gepelde haver,negerzaad enz. En daarbij de nodige (of te veel) aan vitaminen en mineralen.Het is nu niet direct een vast stelling maar toch ik ben er even bij blijven stilstaan en heb er mijn conclusie uit getrokken.

Wat ben ik na deze enquête gaan doen.

Wat ik besloot te doen na deze enquête was de vogels in de winter,minder straf te gaan voeren wel voldoende zaad van goede kwaliteit maar 4 a 5 maal per week eivoer ,extra gepelde haver ,negerzaad ben ik flink gaan minderen, het eivoer ging naar 2 maal per week ,en de gepelde haver van 3 maal per week naar 1 maal per week. De snede brood van 3 maal per week naar 1 maal per week.De vitamine en mineralen toevoeging hield ik op het zelfde niveau .De vogels werden goed voorzien van hun zaadmengeling,maar ik hield rekening met ongeveer 5 a 6 gram per vogel .De natuurlijke vitamine bleven ook regelmatig een stukje wortel,appel ,en of appelsien. De vogels aten nu ook alles op en knoeiden veel minder maar vooral het zaad werd bijna volledig opgegeten ,wat andere jaren wel eens anders was.Wat me begin december ook al opviel wat dat de vogels er goed uitzagen ,niet overdreven vet waren maar zeker erg mooi en gezond met ook een kleine vet reserve.Zeker niet slechter dan andere jaren dus de vermindering had geen nadelen.

Blauwe ( ZWARTE ) stip verdwenen:

De kweek ben ik begonnen in begin maart met 50 koppels ,Rec wit ,Albino,s,Satinet wit rec ,Opaal wit rec en Geel mozaïek en Bruin /pastel .De eerste ronde viel het al op dat er voldoende eieren waren ,en ook goed bevrucht ,enkele nestjes onbevrucht ,maar over het algemeen alles goed te noemen.De eerste ronde had ik 1 nestje Bruin pastel waarvan van de 5 eieren er 2 uitkwamen ,2 dood in het ei ,en een ei was onbevrucht. Ook bleek dat een van de 2 jongen de zwarte stip had,het jong is wel groot geworden.De tweede ronde geen zwarte stip ,en met de helft van de popjes heb ik nog een derde ronde gedaan ,ook weer geen zwarte stip. Eindresultaat was 287 jongen van 50 koppels over 2 1/2 ronde waarvan 1 met zwarte stip .Het koppel Bruin pastel heb ik de 2 ronde een ander man gegeven maar telkens zaten er dode jongen in het ei en van de tweede en derde ronde heb ik van deze pop elk maar 1 jong gekregen ,ik denk dat hier iets anders de oorzaak was ,maar de zwarte stip zat ook ingeburgerd in deze pop ,dat is de eerste ronde vast gesteld. Maar de meest opvallende vast stelling was dat in tegenstelling van andere jaren geen zwarte stip heb gehad op dat een koppel Bruin pastel na.

Mijn vaststelling :

Is dat ik na deze enquête besloten heb om in de winter en rust periode minder straf ben gaan voeren ,dit was ook een van de meest voorkomende reden bij kwekers die melden last te hebben van de zwarte stip.Als dit nu de reden is van de stip weet ik niet zeker maar een ding weet ik nu wel dat een te straffe voeding in de winter zeker er toe bijdraagt dat deze ziekte zich ontwikkeld.Hou voor ogen dat onze kanarie vogels van naturen zaad eters zijn en blijven ,en dat zaad het hoofdvoedsel moet blijven, eivoer moet ja zeker ,maar dan in de kweekperiode ,dit is ook een andere situatie dan ,dat de vogels in de rustperiode zitten, natuurlijk zullen ze dan het eivoer eten ,ja zelfs liever dan het zaad,maar is dit wel goed te noemen ? Zorg dat in deze periode het hoofdvoedsel zaad blijft ,en als je daardoor een vermindering of geen zwarte stip krijgt wil ik nog steeds niet beweren ,maar de eerste vaststelling heb ik gemaakt en ondervonden.Ik ben dan ook het bestuur van de internationale mozaïeken club erg dankbaar dat zij deze enquête hebben gehouden ,ik heb er althans iets van geleerd ,daarom ook dit artikel ,dat zeker geen oplossing geeft voor het totaal voorkomen van de zwarte stip .Maar zeker er toe bijdraagt dit te verminderen of zelfs toch voorkomen ??? Zijn er nog andere vaststellingen en of meningen door u,wil ik die graag van u horen we varen er allen wel bij..

Wout van Gils AoB / C.O.M Keurmeester..   

Reactie op bovenstaand artikel . 

Slimme Wout!


Ik mag graag surfen op het internet, en bezoek dan diverse vogelsites, want hoe kan het ook anders, hier gaat duidelijk mijn interesse naar uit, teveel naar de zin van mijn vrouw, maar ja bij wie komt dit verschijnsel niet voor.Zo kom ik geregeld op de homepage van Wout van Gils, Belgisch keurmeester en "iemand" die verstand van kanaries heeft.Nooit kon ik hem er echt op betrappen dat hij onzin schreef, bij alles wat deze man publiceerde zat wel iets wat bruikbaar was. Tot de laatste bezoek van mij aan zijn site.
Wout kondigde al op zijn eerste pagina aan dat er een nieuw artikel op zijn site stond, en wel "de blauwe stip".Hee dacht ik, iets nieuws, dat moet ik lezen....
Terwijl ik zat te lezen vloog mijn mond open van verbazing, of Wout had een avondje heerlijk doorgezakt, of hij had een "burn out" van het harde werken, maar dit artikel ging gewoon over de zwarte stip, en droeg eigenlijk niets nieuws toe aan een oplossing naar het uitroeien van deze "klote" ziekte.Dus ik dacht dit moet ik rechtzetten, in de pen geklommen en u heeft het vast al gelezen, een uur later stond bij ons op de site al een artikel met de titel Blauwe stip??? Wat is dat???

Reacties konden niet uitblijven, ik hoopte dat ik met het artikel Wout weer op het rechte pad kon krijgen.Maar klopte dat wel? Kon het niet zo zijn dat ikzelf gewoon de plank helemaal mis sloeg, en dat Wout op zo'n artikel als reactie zat te wachten? Neee,,, Ik was er heilig van overtuigd dat, dat niet waar kon zijn. Wel ik heb het geweten... daarom wil ik onderstaand u de reactie laten lezen van Wout gericht aan mij.
Hoi Dick :

Ik bezocht nogmaals uw site prima ,ik denk ook dat je nieuw opzet beter zal zijn,nu moet men toch flink klikken om toch op je gewenste artikelen en of zaak te komen ,maar nogmaals het ziet er ondanks dat, prima uit.Ook zag ik een reactie op mijn artikel BLAUWE STIP uiteraard ben ik gaan lezen ,en ja Dick had het begrepen!!! ,men moet ooit een goede kop aan een artikel geven om het te laten lezen ,nu dit was mijn bedoeling met de ziekte naam om te keren.Zwarte stip in plaats van de uiteraard bekende blauwe stip.

Dat mijn aantekeningen in dit artikel niet iets nieuws brachten denk ik niet maar wat wel is gelukt ,en dat was ongeveer mijn bedoeling met het artikel de kwekers ook ervaren hoor DICK weer eens wakker schudden ,met andere woorden sta eens stil bij onze weelde van de voeding ,en veel problemen zullen verminderen ook de blauwe stip ??,en dat dit de oplossing is van deze ziekte anders gaan voederen in de winter staat ook niet in het artikel vermeld ,maar draagt er wel aan toe tot een vermindering hier van in combinatie met andere ziekte kiemen ,die hopelijk de komende jaren ook minder worden ,door diverse onderzoeken enz.Naast onze vriend Dick heb ik veel reactie,s gekregen op dit artikel ,allemaal positief ,maar ook las ik tussen de regels dat zij zeker begrepen hebben wat ik bedoelde met de naamgeving van het artikel. Gelukkig mijn artikels worden goed gelezen,en de boodschap is goed over gekomen bij beginnende en ook bij de ervaren kwekers waaronder ik zelf ,ook mijn voeding was te straf ,en ik dacht al dat ik het wist maar toch !!. Dick het gaat je goed .aan allen een goede kweek.

Groeten ,en tot wederhoren.
Wout van Gils. De Kanarie homepage


Tot hier Wout's reactie.
Jazeker.... De boodschap is goed overgekomen, alleen wat bij mij niet doordrong was dat niet iedereen zijn vogels op een "normale", DUS SIMPEL EN UITGEBALANCEERD voeding zette.Na enige onderzoek, moet ik Wout volledig gelijk geven in het over voederen van de vogels door vele kwekers.Ik schrok er nogal van, bijvoorbeeld. Piet gaf dat nieuwe middel extra, vraag je hem waarom, krijg je als antwoord ooo maar op de vogelmarkt zei die meneer da's hartstikke goed voor je vogels, gebruik het vanaf nu en je wordt kampioen op de TT.Of, Klaas heeft weer een ander middel, zelfde vraag en het antwoord is, heb ik bij die ene wereldkampioen ook zien doen, dus over een jaartje ben ik het ook joh.
Kijk en dat is dus wat Wout bedoelt, en hier sluit ik me volledig bij aan.... Je kunt je vogels niet ongestraft volstoppen met alles wat je maar goed lijkt, of doodgooien met de ene kuur na de andere.
Dat gaat op termijn mis.
Dus vrienden lijkt mij maar een verstandig advies, en dat is met zijn allen weer "Back to Basic".
Dat hiermee de zwarte stip wordt opgelost lijkt mij niet, maar dat een hoop andere ellende weggehaald wordt weet ik 100% zeker.

Dick.
                                                                  

. . . Tuin-huisje . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . EdiaLux . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vogelvreugd . . . Elector . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .