Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Eieren rapen wel of niet doen.

pop broed


 

Eieren rapen , wel of niet doen?   Wout van gils

Binnenkort begint het weer met de kweek van onze kanarie vogels, de kooien worden zuiver gemaakt ontsmet enz.Wij kennen allemaal deze jaarlijkse terugkerende handelingen alvorens de vogels de kweekbakken en of hokken in mogen. Het is en drukke en spannende tijd alvorens de kweek kan gaan beginnen.Als eenmaal de vogels gekoppeld zijn en enige weken in de kooien zitten dan begint de nestbouw ,en iets wat later dan komen er de eieren . Op dat moment komen jaarlijks de zelfde vragen naar voren, ga ik nu mijn eieren rapen of laat ik ze liggen in het nest ??? Het lijkt een makkelijke beslissing mar toch twijfelen er nog veel leden over het wel en niet rapen van de eieren. En wat is nu de reden daarvan ???
houten kweekkooien meer info klik door AuB.Een van de reden is dat er diverse leden werken in ploegen dienst en omdat ze s morgens vroeg weg moeten liggen er nog geen eieren en kunnen ze dus niet rapen mits dat de echtgenote het doet. Een andere reden is dat de kweker zijn menig is dat ook zo de eieren bebroed kunnen gaan worden ,en de jongen zo ook groot kunnen gebracht worden .en dat zal ik zeker niet ontkennen.Maar toch wil ik de liefhebbers voorhouden indien de tijd er is de eieren te rapen en deze t/m het 4 ei te vervangen door een kunstei. Het geeft toch wat voordelen in je kweek .
Deze zijn OA:

 1. De jongen komen gelijktijdig uit.
 2. Men kan meerdere koppels tegelijk zetten.
 3. Men kan als men dat nodig acht de eieren verleggen (volledige nesten maken)
 4. De voeding van de jonge vogels kan men in grotere hoeveelheid aanmaken.
 5. Men kan zelfs bijna regelen de dag waarop je de jongen laat uitkippen, Bv in het weekend.
 6. Bij problemen bij Bv pop valt ziek, heeft men de mogelijkheid om jongen te verleggen.

Dus je ziet er zijn voordelen genoeg ,met andere woorden een reden om eieren te rapen . Hoe gaat dit nu in zijn werk ,en moet men nog ergens op letten ?

 1. Raap de eieren op de dag van het leggen ,als het kan s,morgens.
 2. Leg de eieren in een genummerd bakje ,gelijk aan het Nr van het kweekhok nr
 3. Leg de eieren op schone ondergrond bedekt met watten.
 4. Plaats deze op een veilige plaats ,waar ook geen grote trillingen ontstaan.
 5. Raap de eieren altijd met zuivere handen nooit met vuile handen.
 6. Leg de eitjes s,morgens terug ,en liever niet s,avonds.

 7. Een vraag die regelmatig nog gesteld wordt is moeten nu de eieren nog gedraaid worden tijdens de tijdelijke opslag buiten het nest. Het antwoord is eigenlijk NEE .Want bij een goed opgebouwd ei zullen de hagelsnoeren zo sterk zijn dat de dooier zeker niet zal uitzakken in deze vier dagen dat de eieren worden opgeslagen en aan de eischaal komen vast te zitten en of een hagelsnoer zal breken. Maar voor alle zekerheid en het is een kleine moeite kan men het bakje met de geraapte eieren dagelijks iets schuin plaatsen en dit van links naar rechts. Baat het niet het schaad zeker niet. Dus doe dagelijks je bakje wat schuin zetten van links naar rechts. Ga echt niet de eieren dagelijks met de hand liggen draaien met alle risico's van een vallend of beschadigd ei van dien. De vijfde dag legt men de eieren terug ,kan natuurlijk ook de vierde en probeer dit te doen als je zoveel mogelijk koppels als het kan aan het broeden te zetten .Wacht ook nooit te lang Bv zes zeven of nog meer dagen wand dan is de pop aan het broeden en als men de eieren dan terug legt heeft het grote kans dat de pop ophoud met broeden van de echte eieren als de 14 dagen nog niet om zijn .En dit met alle gevolgen voor de eieren . Ik wil langs deze weg ook weer aan u vragen de nestbakjes voor in de broedkooi te hangen dit heeft grote voordelen voor OA:
 8. Er is zo een erg goede luchtcirculatie in het nest.
 9. Er is zo een erg goede en makkelijke controle uit te voeren.
 10. De jonge vogels zullen veel minder bang zijn als het nestbakje achter in de kooi hangt ,dit heeft later weer voordelen als je Bv tentoonstelling gaat spelen.
 11. Verder zorg dragen voor een vochtpercentage van 70 a 75 % met een goede zuurstof circulatie.

Wat NOOIT doen bij het bewaren van eieren.

 1. Eieren leggen op scherpzand of andere scherpe steentjes.
 2. Eieren rapen met vuile vooral vette handen.
 3. Eieren zetten op een iets donkere koele plaats dus nooit in de zon.
 4. Zet de eieren op een veilige plaats (omstoten vallen enz)

Als men eieren raapt dan komt men ook eieren tegen die Bv licht vervuild zijn met ontlasting van Bv bijzittende jongen. Deze vervuiling er zo nooit afhalen wand dan zal de eier schaal onmiddellijk stuk gaan. Men haalt er dit af op de volgende manier leg het vervuilde ei in een bakje met iets lauw water laat het hier enige tijd in liggen en het vuil weekt er van zich zelf af leg daarna het ei in je bewaar bakje. Nu beste kwekers ik denk dat het duidelijk is als je eieren raapt dit zeker voordelen heeft ,maar dat er ook wel wat extra werk bij komt, maar dit loont zeker de moeite. Ik hoop met dit artikel nu iedereen overtuigd te hebben. Ik wens u allen verder een goede kweek. En let er eens op tijden de broedperiode een gezond bevrucht broedsel liggen de eieren altijd met de spitse punt naar elkaar toe. Is dit zo wees dan gerust je broedsel is kern gezond. Succes Wout van Gils.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.