Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Broed periode blijf waakzaam.

kweek kooi


 

Broedperiode? Blijf waakzaam.

 Wout van Gils

Als er moeilijkheden zijn met onze vogels tijdens de kweek of in de rui periode of welke tijd dan ook, zijn we erg snel geneigd om onze vogels de vergelijken met andere vogel en of pluimvee rassen. eivoerOok de producten (medicamenten) die we gebruiken zijn meestal voor grotere pluimvee soorten en andere dieren, we moeten maar uitzoeken hoeveel we onze vogels geven. Gelukkig is daar de laatste jaren een verandering in gekomen er zijn nu ook meer medicamenten te koop die al gemaakt zijn in de dosering van onze vogels. Ook zijn er steeds meer veeartsen die ook gespecialiseerd zijn in onze vogelsoorten. Voor onze hobby een goede vooruitgang dat we nu ook medicamenten kunnen verkrijgen met een juiste dosering voor onze vogels. pop broedEen van de problemen die veel kwekers nu in deze periode ondervinden is het niet uitkomen en of afsterven in het ei van de jonge vogels de laatste dagen van de broed. Meestal beginnen de kwekers dan de schuld te geven aan het voer, er zouden niet genoeg mineralen en of vitaminen in het voer verwerkt zijn, het voer ruikt muf en/of is erg stoffig, of het eiwit gehalte was niet voldoende. Ongelooflijk wat je af en toe hoort.
Nadat men van voer is veranderd komt men dikwijls tot de vaststelling dat het probleem nog bestaat. Nadat men onderzocht heeft dat er wel of geen inteelt sprake is, men parasieten en of andere besmettelijke ziekte heeft en uitgeschakeld heeft, gaat men dikwijls als laatste redmiddel enkele vogels laten onderzoeken in een laboratorium. Ik wil zeker niet ontkennen dat een van de bovengenoemde punten niet de reden kan zijn van het afsterven in het ei, zeker kan dat, ik heb daar al meer over geschreven. Zeker een te droog en of te vochtig hok kan de oorzaak zijn. Als de vochtigheid voldoende is gebeurt het nog dat de jongen afsterven in het ei, dit kan dan weer als de temperatuur van de eieren te laag is, vooral in het kweekhok, kan dit een oorzaak zijn. En vocht is zeker helemaal niet goed te keuren.
De meest voorkomende oorzaak van afsterven in het ei moet gezocht worden bij het onvoldoende aanwezig zijn van zuurstof. Dit is de meest voorkomende oorzaak van afsterven in het ei, en wordt veel en veel te veel uit het oog verloren en dan wordt de voerder fabrikant met de vinger gewezen dat Bv het voer niet goed was. De kweker begint onnodig medicamenten te geven, men laat vogels onnodig in een lab onderzoeken terwijl de oorzaak eigenlijk in het kweekhok, dus bij de kweker ligt en niet bij onze vogels.De Embryo's sterven in het ei vooral door gebrek aan zuurstof,
ZE StiKKEN GEWOON !!!!Vooral de laatste twee dagen gebruiken de embryo's erg veel zuurstof die door de eischaal heen moet. Is er in verhouding te weinig zuurstof in de omgevingslucht, zal er ook te weinig zuurstof door de wand kunnen gaan. Met alle gevolgen van dien.
Dus let op voldoende aanvoer van frisse lucht, uiteraard zonder tocht, geef de vogels regelmatig badwater en hou de vochtigheid in de gaten. Daarbij regelmatig controleren of de eitjes niet vast komen te liggen. Men gaat dan veel minder de schuld geven aan andere en ook minder naar medicamenten grijpen, laat staan dat men ook nog vogels naar het labo gaat sturen voor onderzoek terwijl er eigenlijk helemaal niets aan de hand is met uw vogels. Maar dat u zelf niet alles onder controle had met de bekende gevolgen van dien.Sommige onder u zullen denken alweer een artikel over het ei, nou dit is zeker geen hobby van me artikels blijven schrijven over het ei, maar als je weet hoeveel brieven, telefoons en mails ik krijg over het afsterven van vogels in het ei dan denk ik dat er niet genoeg over geschreven kan en mag worden. Want veel jongen worden om die reden jammer genoeg niet geboren.

DUS BLIJF WAAKZAAM TIJDENS DE BROEDPERIODE.

Dit is een erg goed middel, dit aangevuld met een goede koppeling van de ouders daarbij, een goede zaadmengeling en natuurlijke vitamine, met de juiste lucht en vochtigheidsgraad, dan zijn de eerste jongen zeker geboren.Veel succes. Wout van Gils

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.