Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

De wisselbroed.


 

 

                     De Wisselbroed :                   Wout van Gils.


Over deze kweek methode is al veel gezegd en geschreven ,ook bij voordrachten komt dit onderwerp regelmatig aan de orde ,ik denk terecht het is toch een methode die erg goed past in de veel toegepaste stamkweek De Patro en Matrokliene methode .Het is om die reden dat ik ook over deze methode iets wil schrijven .Een van de voordelen (?) is dat men met een aantal vogels (mannen)minder hoeft door te houden ,een man wordt ingezet bij meerder poppen .en zo kan men van bijvoorbeeld een erg goede man meer nakomelingen verwachten ,als dat je deze maar koppelt aan een pop. Hoe gaat dit in zijn werkt. Elke pop heeft bij deze methode een eigen kooi (40*40*40 hierin plaats men de broed rijpe pop. Men plaats de zelfde kleurslagen het best naast elkaar,waarvan men dezelfde man aan denkt te koppelen. Dit is wat makkelijker om het overzicht te houden .Men werkt meestal een man met 2     popjes ,dit kan probleemloos. Een kooi links met een pop ,een kooi in het midden voor de man ( later babykooi) en een kooi rechts voor de andere pop. Dit is het beste systeem. Een man met nog meerdere poppen kan ook maar dan zal het werken met de baby kooi iets moeilijker gaan ,maar er zijn ook baby kooien die men aan de buitenkant kan hangen ,en dit werkt ook goed ,alleen vraagt dit veel meer vrije tijd van de kweker .Het is ook aan de keuze van deze kweker hoe het de wisselbroed aanpakt ,natuurlijk zal de ruimte die ter beschikking is van de kweker ook een rol van betekenis spelen.

Geelschimmel het verschilWat men hier eigenlijk niet moet doen is de man samen met de pop in de kweekkooi plaatsen de man kan dan te zeer wennen aan deze pop dat het bij de andere een vechtpartij wordt ,het hoeft niet altijd zo te zijn ,maar het is wel goed dat je het weet. Bij wissel broed altijd de popen het eerst opkooien ,als ze het nest zo goed als klaar hebben dan de Man er bij zetten.Dit geeft het beste resultaat ,de pop is broedrijp en zal zich zeker sneller laten bevruchten.Als de pop het eerste ei heeft gelegd dan is normaal de rest van de eieren ook bevrucht ,en zou de man er eigenlijk niet meer bij hoeven voor een bevruchting ,maar de meeste kwekers zetten de man er bij tot het tweede eitje is gelegd.tijdens de rest van de broed cyclus blijft de man weg van de poppen .Wanneer plaatsen we de man nu terug ,bij de pop .Dat inzicht is verschillend per kweker ,maar de meeste plaatsen de man terug ,als de jonge vogels al flink in de bevedering zitten. En dat de pop niet meer op de jongen gaat zitten om deze Bv S ’nachts warm te houden . eigenlijk op het moment dat de pop weer aanstalten maakt om een nieuw nest te maken ,dit is eigenlijk het beste en duidelijkste sein om er de man weer eens bij te plaatsen.

Op dit moment kunnen de jongen ook in de tussenkooi en of baby kooi geplaatst worden ,de pop en of de man zullen dan zeker deze jongen door de tralie opening blijven voederen tot deze zelfstandig blijven. Ook kan men er de man bij laten ,als de pop weer aan het broeden is ,kortom toch veel voordelen de wisselbroed.De meeste kwekers zweren bij wisselbroed ,andere iets minder maar toch is deze methode de meest toegepaste in onze kanarie kweek . Ik hoop dat dit artikel dit enigszins duidelijk gemaakt heeft . Een goede Kweek met zonder wisselbroed.. Van Gils Wout.  

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.