Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Van ei tot het ringen van kanaries.


ei newVan ei tot het ringen van  kanarie.                                                         Wout van Gils. 

Als de kweek van de kanarie vogels begint zijn er enkele zaken die heel wat ergernis kunnen brengen in het kweekhok dit begint al bij de ontwikkeling van het ei ,en als er eenmaal jongen zijn dan ook gebeuren er nog ongelukken met Bv het ringen van de jonge vogels. In dit verkort artikel wil ik deze punten nog even onder uw aandacht brengen. 

Het nest.

 

Zorg voor goed en zuiver zacht nestmateriaal.

 

Zorg voor goede vaste nestbakjes en of korfjes.

 

Hang de nestbak /korf voor in de broedkooi.

 

Zorg dat het nest goed is afgewerkt, werk zelf het nest nog even na met een kapotte lamp.

 

Gebruik nooit gedrenkt en koord en of touw vezels.

Kanarie Eieren.

eitjes kanarie

Zoals u hierboven op de tekeningen ziet komen de kanarie eieren voor in diverse vormen. De tekening kan ook erg verschillen van ei tot ei ,en dit kan men ook stellen op de grote van de eieren. Het blijft belangrijk voldoende mineralen sepia en grit en een goede bodem bedekking te geven aan onze vogels en zeker bij het ontwikkelen van de eieren. Eigenlijk moeten deze elementen altijd beschikbaar zijn voor onze vogels. Draag ook zorg voor een goede vochtgehalte en zuurstof gehalte. En controleer regelmatig of de eitjes niet vast komen te liggen in het nest.

 

De Broed periode van ongeveer 14 dagen.

 1. Vocht gehalte niet goed.

 2. Te weinig zuurstof in het kweekverblijf.

 3. Eitjes zijn vast komen te liggen pop kan deze niet meer keren.

 4. Pop heft b.v. s'nachts het nest verlaten (schrikreactie, luizen, muizen, enz)

 5. De lethaal factor.

 6. Verkeerde koppeling der ouder vogels.

 7. De voeding.

Handvoeding kanaries.

Als deze elementen goed worden opgevolgd en uitgevoerd door de vogel en de liefhebber dan zal het embryo zich goed en gezond ontwikkelen, er zullen dan ook zeker geen jongen sterven tijden het uitkippen en of afsterven in het ei. Hierboven staat de ontwikkeling van het embryo getekend, en bij bovengenoemde verzorging zal dit ook zo in zijn werk gaan. Met andere woorden alles gaat naar wens.

groei in het ei

Als tot zover naar wens heeft gegaan dan zullen de jongen ook goed groeien, en dan zal ook de tijd komen dat deze geringd zullen gaan worden, het kan per nestje wel eens een dag of wat verschillen ,het is om die reden dat ik geen dagen wil noemen ,een goede indicatie is nog altijd als de ontlasting op de rand van het nest blijft liggen en de pop de ontlasting niet meer opruimt dan is de tijd zeker daar om de jonge vogels te ringen. De methode van ringen is hierboven afgebeeld. Als u enkele jongen geringd heeft zal het de volgende keer zeker makkelijker gaan.

 

Problemen met het ringen.

 1. Ring nooit te vroeg.Controleer enkele uren na het ringen

 2. Als de ring wat stroef gaat gebruik wat crème bij 't ringen (zeker als men wat laat is)

 3. Controleer enkele malen na het ringen (als de jongen niet uit het nest zijn gegooid)

 4. Noteer de ring nummers met op en aanmerkingen in je kweekboek.

 5. Men kan de ringen uitkoken als deze soms afgeven (komt weinig meer voor tegenwoordig)

 6. Controleer of de ringen geen braampjes vertonen .(verwijder deze dan )

 

Vogelvrienden ik hoop met deze verkorte uiteenzetting ,weer wat aandacht bij u te kunnen vestigen op de komende kweek periode. Deze aandacht wordt ruimschoots beloond met het aantal jongen dat u anders bij wat minder aandacht zeker jonge vogels zal kosten en dit is toch zeker de bedoeling niet van onze kweek, ik hoop dat ik met dit artikel jullie aandacht mag vragen in deze punten je kweek zal het bevestigen. Wout van Gils

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.