Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Het ei.

 

 

eiwit 

 

Het Ei

Wout van Gils.

 

Binnen kort begint het weer. Zenuwachtig kijken de kwekers in hun vluchten, vangen dan een man dan weer een pop. En controleren maar! Zijn de vogels gezond en wat ook belangrijk begint te worden: beginnen de vogels geslachtrijp te worden. Ik denk dat we allemaal deze taferelen kennen. Ik wil het hier niet hebben over de voorbereiding, maar over het ei zelf.Menig probleem kan zich afspelen alleen al met het ei, daarom gaan we hier eens wat dieper op in.

Als de vogels geslachtrijp zijn, d.w.z.

- 10 maanden oud zijn.
- Goed gezond zijn, heldere ogen en zuiver glanzend verenpak.
- De man opgezette testikels laat zien, met licht ingevallen buik.
- De pop de "broedvlek" volledig laat zien.

Dan gaan we onze vogels in de kweekkooi zetten, na enkele dagen geven we nest en nestmateriaal. Na een goede koppeling zal de man de pop bevliegen. De man drukt zijn tap tegen de cloaca van de pop, door het samentrekken van bepaalde spieren bij de man worden de zaadcellen bij de pop binnengebracht. Deze gaan dan op weg naar de eileider, en van daaruit naar de eicel om daar samen een "KIEMCEL" te vormen. " Het begin van een nieuw leven!" Het geheel komt naar buiten via een fantastisch proces in de vorm van ons allen bekend "EI ".

Zoals gezegd gaan we hier wat verder op in.

" HET EI "

Als de oudervogels broedrijp is, zullen er bij de paring mannelijke zaadcellen en vrouwelijke eicellen vrijkomen.

EICELVrouwelijke eicellen.

zaadcelMannelijke zaadcellen.

Van een zeer groot aantal mannelijke zaadcellen is er maar één nodig om een eicel te bevruchten, dus bij een legsel van 4 eieren zijn bij een goede bevruchting 4 zaadcellen nodig.Als nu een zaadcel samengegaan is met zo een eicel kan een andere (volgende) zaadcel hier niets meer aan veranderen, dus het beginstadium van het jong is al bepaald. Ook heeft de mannelijke zaadcel en de vrouwelijke eicel al de erfelijke eigenschappen meegekregen. Dus op dat moment is vanzelfsprekend ook al bepaald hoe de vorm, kleur, man of pop wordt vastgesteld. Hieraan is dus ook niets meer te veranderen.De eicel die nu bevrucht is, zit vast op de dooierwand en vanaf dat moment zal het ei tijdens, de broedperiode zich verder ontwikkelen.

ei

1. Eiwit. - 2. Hagelsnoeren. - 3. Bevruchte eicel welke zich zal ontwikkelen tot embryo. - 4. Dooier. - 5. Luchtkamer. - 6. Schaalvliezen. - 7. Kalkschaal.

Nadat het ei ± 12 uur is bebroed, zal de ontwikkeling van het jong beginnen. Vanuit dit begin- stadium zal een compleet netwerk om de dooier groeien. De dooier komt nu in een compleet levend netwerk te liggen en voorziet "het embryo" van voedsel. Het gehele netwerk is nu in enkele dagen voorzien van bloedadertjes, die dan weer verbonden zijn met het embryo. Het bloed van het embryo stroomt nu door deze adertjes, waaruit dan de voedingsstoffen worden opgenomen, die het voor zijn verdere ontwikkeling nodig heeft. Dat de ontwikkeling van het jong maar een klein gedeelte van de dooiervoeding nodig heeft, blijkt wel dat het jong voor het uitkomen (1 dag) nog maar + 1/4 deel heeft opgenomen. De laatste uren voor het uitkomen wordt het overige voedsel opgenomen, waardoor het jong de eerste levens uren kan doorkomen.Ja zo makkelijk is dat, in theorie natuurlijk. Al moet toch gezegd worden dat bij goede verzorging en koppeling het meestal toch zo wel is.

Nu in het kort over het ei zelf: ( zie hierboven: tekening)

DE KALKSCHAAL:
Dat deze hoofdzakelijk bestaat uit kalk en erg poreus is, zal wel geen uitleg meer nodig hebben. Wat wel belangrijk is, dat we onze vogels voldoende bouwstoffen geven om deze eieren op te bouwen. B.V. schelpengruis - sepia. Als we dit te weinig geven of niet, dan is de kans op windeieren zéér groot, en dat moeten we ten allen tijden voorkomen.

DE SCHAALVLIEZEN:
Deze hebben een beschermende functie, ze zorgen ervoor dat er niet allerlei schadelijke bacteriën door de kalkkristallen heen dringen en toegang krijgen tot de kiem. Voorkom ook dat de kalkkristallen gaan dichtzitten. Let dus op met nestmateriaal en het materiaal waarin we onze eitjes bewaren indien we ze rapen.

DE LUCHTKAMER:
Deze ligt tussen de twee vliezen, en dient om een luchtreserve aan te leggen voor het jonge leven. Als de vogel uitkomt breekt deze eerst het binnenste vlies van de luchtkamer, en kan zodoende, nog in het ei voor het eerst lucht (zuurstof) inademen om zo voldoende kracht op te bouwen om volledig eruit te breken.

HET EIWIT:
Het ei bestaat uit + 85 á 90% uit water en verder uit eiwitten. Deze geleiachtige massa dient ter bescherming van de kiem, bovendien houdt deze ook het vocht vast binnen in het ei.

DE DOOIER:
Deze gele dooier bestaat uit 50% vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen, en voor de rest uit water. Dit is het voedsel waarvan het embryo moet gaan groeien.

De witte dooier is direct om de kiemschijf gelegen, en dient ook in de eerste periode als voedsel voor het embryo. Dit is dan ook van een fijnere samenstelling dan dat van de gele dooier.

DE HAGELSNOEREN:
Deze zijn verbonden met het dooier membraam, dit zijn als het ware elastiekjes die er voor zorgen dat de kiemschijf van het ei, zich steeds aan de bovenkant bevindt. De reden is dat de bovenkant van het ei bij het broeden steeds het dichtst bij de bloedvlek van de pop komt, en zodoende de meeste warmte ontvangt.Ja, maar de pop keert toch ook de eieren, zult u zeggen. Dat klopt, en dit is nu juist de taak van de hagelsnoeren. Deze zorgen ervoor dat steeds, hoe men ook keert of draait, de kiemschijf boven blijft. Waarom dan de eieren draaien, zult u zeggen. Dit om te zorgen dat deze hagelsnoeren hun functie juist blijven vervullen en niet zullen rekken (uitzakken) en ze zorgen zo voor de optimale warmte van de kiemschijf. Als al deze functies nu goed werken, dan zal het weinig problemen scheppen, voor het jonge leven om uit het ei te geraken. En toch gebeurt het jaarlijks zeer veel, op elke lezing het onderwerp van gesprek "JONGEN DOOD IN HET EI"!

Hierover ook in het kort wat oorzaken van dit probleem

ONBEVRUCHTE EIEREN:
- zaadcel man geen levensvatbaarheid.
- inteelt te ver doorgevoerd.
- gebrek aan opbouwstoffen. (vitaminen)
- man te oud - geen goede bevlieging - nagels man te lang.
- losse zitstokken - geknoei met medicamenten.
- lethaalfactor. (intensief x intensief)

AFSTERVEN VAN KIEMCEL:
- Eierschaal beschadigd.
- temperatuur wisseling (muizen - pop heeft nest verlaten)
- eitjes vast in het nest. (kunnen niet gekeerd worden)
- lethaalfactor.
- kalkkristallen zitten dicht. (eierschaal laat geen zuurstof door)
- geen goed nestmateriaal. (touw bewerkt met giftstoffen)
- te weinig of te veel vocht.

DOOD IN HET EI:
- eierschaal te hard (vochtregeling).
- schaalvliezen te hard.
- lucht - zuurstofgehalte kweekkooi.
- vochtgehalte te hoog - te laag.
- lethaalfactor.
- erfelijke factoren door BV. te ver gevoerde inteelt.
- eieren niet goed meer gekeerd.

BESLUIT:
U ziet veel problemen komen er naar voren, maar indien u met overleginzicht en zeer zeker goede gezonde vogels gaat kweken zal dit probleem niet overdreven voorkomen. Let er maar eens op. Bij een goed en gezond broedsel liggen de eitjes altijd met de spitse punt tegenover elkaar, dit met een mooie glans er overheen. Hopelijk komt zo’n broedsel bij u dit jaar veel voor. Een goede kweek en tot een volgende keer!   Wout van Gils E-Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.