Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Broedrijp maken kanarievogels.

man pop

Man                                                          Pop

Het broedrijp maken van man en pop.               

 Inleiding :Eén van de mooiste momenten in onze kanariesport is het kweken met onze vogels. Heel veel mensen beleven hier het grootste deel van het plezier aan. En dat is geen wonder. Want als we die vogeltjes zien nestelen, eieren leggen en vervolgens uitbroeden, gaat ieders hart sneller kloppen. Weer elk jaar staan we vol bewondering voor dit nieuwe leven.herken1 Geldt het dat dit het grootste plezier is, dan geldt dat het ook de grootste bederver van dat plezier kan zijn als het niet gaat zoals we denken dat het hoort. Wij, mensen, denken immers dat alles moet gaan zoals wij het (vooraf) hebben bedacht. En het aardige, of misschien juist niet, is dat de vogel zich daar niet altijd aan houdt. Kortom, het blijft steeds een uitdaging! Als we eerst eens beseffen dat we met een levend wezen te doen hebben en dat we niet alles naar onze hand kunnen zetten, dan zijn we al een flink stuk verder. Tegelijkertijd kunnen we er wel voor zorgen dat een aantal zaken goed in orde zijn. Denk daarbij bv. eens aan de voedermethode. Als u nieuwe vogels aanschaft is het zeer belangrijk om te weten hoe de vorige eigenaar zijn vogels voerde, welk voer hij gebruikte, enz... Ook het licht speelt een zeer belangrijke rol. Meer licht is niet zo heel erg, maar een snelle vermindering van de lichtduur kan ernstige gevolgen hebben. Ook onregelmatig lichtduur en lukraak aangaan van de verlichting op elk moment van de dag is niet bevorderlijk. De vogels kunnen dan gemakkelijk in de rui vallen. En vogels die ruien hebben wel wat anders te doen dan aan de voortplanting te denken. Voortplanten is voornamelijk een kwestie van hormonen. En die zijn in de ruiperiode heel anders dan voor een goede voortplanting nodig is.

 Hoe gaan we te werk :Broedrijp maken, staat er boven dit stukje. Dat houdt dus in dat we er wel wat aan kunnen doen. In de eerste plaats moeten we op voorhand weten wanneer we met de kweek willen beginnen. Bij een goede voorbereiding is de kweek al half gelukt. Als we volop met de vogels goed willen kweken dan hebben we een lichtduur nodig van ongeveer 15 uren. pop broedNooit meer dan 16 uren licht geven. Dit zou schadelijk zijn voor onze vogels. De meeste kwekers gaan van vandaag op morgen de dag lengte verhogen op 14 à 15 uren. We houden wel even rekening met het omschakelen naar het zomeruur (einde maart). Het voordeel van deze methode is dat de vogels vlugger in conditie komen en het opgebouwde vetlaagje gaat er op een natuurlijke manier af. omdat ze opeens zoveel meer tijd hebben en dus ook meer energie gaan verbruiken. Omdat de mannen in het algemeen wat meer tijd nodig hebben dan de poppen moet u daarmee goed rekening houden. Zorg ervoor dat de mannen minstens veertien dagen eerder dan de poppen in broedconditie worden gebracht. Dus ook met het aantal licht uren. Uiteraard kan men de licht uren ook langzaam aan opvoeren maar dan moet je rekenen dat het tijd verschil overbrugt wordt over een 6 tal weken ,met wekelijks een aantal uren er bij. Maar ook dan zullen dikwijls de mannen iets meer nodig hebben dan de popjes. En dan zijn er nog kwekers die het helemaal natuurlijk doen ,en zij wachten gewoon de gang van de natuur af ,dit kan ook maar dit zijn meestal liefhebbers die voor hun plezier kweken in bv de volière ,en dit is uiteraard ok een mooie vorm van onze hobby ieder heeft zijn keuze hierin .Maar de meeste kwekers kweken in kweekbakken en het zijn die kwekers die beginnen te kweken met kunstlicht.

 Instellen licht uren :  

Dit is uiteraard de keuze van de liefhebber zelf hoe hij wil gaan kweken ,en wanneer .De verlichting methode hoeft tegenwoordig geen probleem te zijn er zijn erg veel en goede verlichtings apparatuur te koop ,die we in onze kweekruimte kunnen gebruiken ,Koop er uiteraard wel met een dimmer er bij .het zal logisch zijn dat het licht niet direct mag uitgaan ,dit moet langzaam gebeuren .De reden zal wel iedereen bekend zijn. Dan het voeren. In de winterperiode hebben we het aantal keren dat je eivoer geeft uiteraard wat terug gebracht ten opzichte van de kweekperiode .Eén à twee keer per week is dan wel voldoende. Het zaad moet in de winter de hoofdzaak blijven voor onze vogels. Maar nu gaan we dat weer wat opvoeren. Iedere week een dag meer, zodat we aan het eind van de periode om de twee dagen weer eivoer verstrekken. Natuurlijk geven we ze in de winter ook wel wat anders. Brood ,gepelde haver ,negerzaad ,wat wildzaad.hennepzaad ,en natuurlijk regelmatig een stukje appel en of appelsien  Houdt er rekening mee dat vogels een rustperiode nodig hebben. We moeten wel goed en voldoende voeren, maar niet te zwaar. En zeker niet zo dat daardoor de voortplantingsorganen worden gestimuleerd (overdreven hennep, negerzaad, ). Het eivoer kunt u vermengen met wat fijn gemaakte appel..Sommige kwekers hebben daarmee heel goede resultaten. Het voer wordt er wat smeuïger van en wat ruller door. Dat rul maken kan je ook bereiken met wat water toe te voegen. Ook uitgeperste appelsienen of een andere vloeibare substantie worden gebruikt. Als je zaad kiemt let dan goed op de kiemen. Die moeten niet te groot worden, het is geen groenvoer. Pas ook goed op voor schimmels. Het zaad moet zorgvuldig gespoeld worden na het kiemen. Je kan het gekiemd zaad het best bewaren in de koelkast. Voordeel is dan dat het kiemproces ook langzamer zal verlopen. Maar het kan niet genoeg gezegd worden kiemzaad is goed maar gebruik het dan ook zoals het woord zich zegt alleen de kiem ,en niets anders dan de kiem zo klein mogelijk!!!!!

Wat zeker niet vergeten mag worden is om tijdens het broedrijp maken regelmatig wat tarwekiemolie onder je eivoer te mengen. Zorg ook dat de vogels voldoende mineralen ,sepia ,en vogelgrit ter beschikking hebben Zoals reeds gezegd, hebben de poppen minder tijd nodig om in broedconditie te komen. Ongeveer drie weken voor de tijd waarop we willen beginnen geeft u de poppen net zoveel licht als de mannen op dat moment reeds hebben. Er treedt als het ware even een schok op. Maar de gezonde poppen halen de mannen gemakkelijk in Hou er uiteraard wel rekening mee dat de vogels goed in conditie zijn en zeker 9 liever 10 maanden oud zijn .

 Plaatsen vogels Broedkooi : 

Ook hier in zijn de meningen wel eens verdeeld ,maar de meeste onder ons kooien de mannen het eerst op  Men controleert of de man al een voldoende vergrote tap heeft verdikt van achteren en wat smal uitlopend naar voren De poppen moet een redelijk kaal onderlijf laten zien ( Broedvlek) en een stomp onderlijf,er mag geen twijfel over zijn is het nu een man of pop ,wand dan is de vogel duidelijk nog lang niet in broedconditie. Voor we de vogels in de broedkooien doen controleren we eerst de nagels en de snavel. Zijn die te lang dan knippen we die even bij. De vogels zouden elkaar ermee kunnen irriteren. Ook is beschadiging van de eieren niet zo ondenkbaar. De broedgelegenheid hebben we al een beurt gegeven. Natuurlijk zijn ze al schoongemaakt na de vorige kweekperiode. Nu moeten we ze ontsmetten en van een luiswerend middel voorzien. Let wel, ontsmetten is heel iets anders dan bestrijden . Ontsmetten kun je doen met gloor, ammonia, dethol, halamid, een ieder maakt hierin vrij zijn keuze Schoonmaken kun je doen met wat zeep. Ontsmetten doe je tegen virussen of andere ziekteverwekkers luizen enz en dit voor een langere periode ,kortom je bestrijd voor de gehele kwekperiode. Daarnaast moeten we preventief een behandeling geven tegen luis. Luis is aartsvijand nummer één van vele kwekers. Maar er zijn tegenwoordig goede middelen voor in de handel verkrijgbaar.Maar nogmaals, bestrijden is een must! Om de luis te weren gaan we de zitstokken, en vooral de uiteinden, en de nestgelegenheid goed behandelen. Ook de wanden, de kieren en de vloeren van de broedkooi worden onder handen genomen. i Met een spuitbus kunnen we heel goed ons werk doen. Natuurlijk blijven we de ganse kweektijd altijd opletten of er zich toch nog luis laat zien. Zeg nooit: Dat gebeurt bij mij niet! Hoe sneller we erbij zijn hoe beter we het kunnen bestrijden. Luizen zuigen bloed bij de vogels. Vooral bij de kleintjes kan dat al snel de dood tot gevolg hebben.  Die hebben nog maar zo weinig om zich te verweren.  Dus blijf zorgen voor een goede hygiëne ,voeding ,en observatie ,en leeftijd van je vogels dit is het begin van het succes van je komende kweek..  

Wout v Gils .   E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.