Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Het veren plukken van jonge kanaries

nest jongen rood


 Het plukken (Veren) van nestjongen : Wout van Gils.                                     

Een probleem waar veel kwekers mee te maken hebben is dat tijdens de kweek hun jongen worden geplukt staart pennen dons veertjes ja zelfs helemaal kaal ,echt triestig om dit zo te zien ,en of mee te maken.Veel vragen over dit probleem komen dan ook dikwijls op vergaderingen of via E-mail naar voren ,al is het bij sommige vogels (koppels) een vast staand feit dat veren pikken zijn er toch wel wat zaken om dit te voorkomen ,ik wil er een aantal aanhalen .Maar een zaak staat vast ,sommige koppels blijven het hardnekkig doen ,en de andere gelukkig de meeste doen het niet of minimaal,maar we zullen toch waakzaam moeten zijn ,en middelen ter beschikking stellen om dit te voorkomen. 

Inleiding : 

Meestal gebeurt dit bij vogels die aanzet geven om een nest ,of wel een nieuw nest willen gaan maken ,en zij dan snel de neiging hebben om de zachte pluimpjes en veren van hun eigen jongen te gebruiken. Meestal gebeurt dit als de jongen uit het nest zijn gesprongen ,dat de jongen al in het nest geplukt worden is zeldzaam te noemen ,al gebeurt dit ook wel eens maar over het algemeen niet.Het is dus van groot belang ,te zorgen dat alvorens de jongen uit vliegen ,dat het koppel al weer de kans heeft gekregen een nieuw en volledig nest te maken ,Als regel moet men eigenlijk stellen ,als de jongen uit gaan vliegen moet de pop eigenlijk op het punt staan om het eerste ei te gaan leggen ,heeft de pop het eerste ei gelegd dan is de kans erg klein geworden dat de jongen nog worden geplukt. Dus tijdig een nieuw nest geven is van groot belang.Men kan daarvoor de volgende handeling uitvoeren ,je plaatst het oude nest met jongen op de bodem van het kweekhok ,en je hangt een nieuw nest op de oude plaats ,en je geeft nieuw en voldoende nest materiaal. Het koppel zal de jongen verder voeren op de bodem van het kweekhok ,en teven zal zij beginnen met het maken van een nieuw nest.Het plukken zal ook heel stuk minder zijn of bijna niet zijn voorgekomen. Zodra de jongen uit het oude nest springen en de pop is het nieuw ei al aan het vormen ,of al gelegd is het plukken zo goed als gedaan. Uiteraard zijn er nog andere methoden die ook zijn aan te bevelen ieder heeft zijn keuze afhankelijk van zijn kwekruimte / kweekkooien en of tijd die hij te beschikking heeft. Maar zoals eerder gezegd iets zullen we moeten doen,om het veren pikken te voorkomen. Wat andere methoden :

Diverse methode baby kooien ;

Dit is ook een erg goede methode ,de jongen worden hierin gezet en de oudere vogels voeren de jongen door de tralies heen zonder de jongen te kunnen plukken ,al verongelukt er hier en daar dan nog wel eens een staartpen .Meestal gebruikt men een babykooi voor twee kweekhokjes ,in het midden de babykooi en links en rechts er van de kweekkooi ,een erg goede manier maar inderdaad het vraagt veel meer ruimte ,voordeel bijna geen geplukte jongen.

-         Een andere babykooi is die je kunt kopen in de handel ,ofwel zelf maken is de kooi die je voor tegen de kweekkooi hangt ,en je plaatst daar de jongen in .Dit gaat ook goed de ouders voeren ook door de tralies heen ,en het plukken is op af en toe een staartpen na ook tot een minimum terug gebracht. Men moet wel zorgen dat de zitstokjes in de babykooi niet te kort bij de tralies komen ,wand anders komt de staart door de tralies heen ,en dan trekt de oudere vogel alsnog aan de staart met alle gevolgen van dien. Het nadeel is het is niet makkelijk met het voeren en verzorgen van de vogels in de kweekbakken .Het goed zuiver houden van de baby kooien ,en vogelruimte vraagt dan wel extra aandacht en het is dan wat ongelukkig werken om alles goed zuiver te houden.Maar het kan wel.

 Pleegouders :

- Wat ook kan ,en je ziet het regelmatig bij wat grotere kwekers is het gebruik maken van pleegouders ,dit zijn over het algemeen wat oudere vogels ( poppen)bv wat bonten vogels ja zelfs kruisingen met kanariebloed er bij die men plaatst in een ruimte ( hok) van Bv een vierkante meter ,hierin plaatst men de jongen die bijna gaan uitvliegen met het nest op de bodem van deze kooi meerdere nesten bij elkaar is goed mogelijk ,en het is echt fantastisch te zien hoe deze oudere vogels deze jongen voeren ,maag kiezelBij veelkwekers geeft deze methode een onzeker gevoel ,is ook wel wat te begrijpen ,maar als je het ooit gezien hebt bij een kweker die dit wel doet valt dit gevoel zeker erg snel weg ,het werkt prima.Nadeel is wel je kunt niet alles soorten vogels bij elkaar zetten plaatsen maar dat zal wel duidelijk zijn ,dat Bv rode en gele vogels niet samen kunnen worden grootgebracht.Ook neemt dit natuurlijk weer wat extra ruimte in beslag,maar het veren pikken is bijna zo goed als weg . 

Besluit :

 Verenpikken zal altijd wel blijven voortkomen ,maar er zijn ook veel koppels die het niet doen ,uitselecteren op deze eigenschap kun je altijd overwegen ,en misschien ook wel aan te bevelen. Maar de vogel weinig of geen kans geven het te doen is nog altijd de beste methode,en dit kan door goed te blijven opserveren ,tijdig een nieuw nest gelegenheid geven ,en of het gebruik maken van Babykooien ,en of het plaatsen bij pleegouders ,ieder moet voor zich zelf de beste keuze maken ,met zijn beschikbare tijd,en ruimte .Maar iets moet je doen om het verenpikken te voorkomen.

Een goede tip is,en probeer het maar eens ,kook een aardappel met schil half gaar,snij hem door midden,en geef de vogels  hier van te eten ,je  zult zien weinig  of geen verenpikken meer

Succes. Wout v Gils.  E -mail  : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.