Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

De kweek begint weer in Augustus.

koppel witte


Kanarie kweek begint weer in augustus. .           Wout van Gils.

Inleiding :

Ik hoor de meeste al denken nu al. Onze jongen van afgelopen kweekjaar zijn nog niet allemaal op leeftijd gekomen om zich voort te planten en hij praat nu al over de kweek van komend jaar.Het kan misschien allemaal raar klinken, maar vooruitzien is reeds het succes van het volgende kweekseizoen. Door de kweek van dit jaar en al de vorige jaren hebben veel geleerd en veel kunnen vaststellen. We weten nu al welke vogels voor het volgende kweekseizoen ongeschikt zijn om diverse redenen: weinig of geen jongen grootgebracht, jongen plukken (al is dit niet erfelijk), eieren stuk pikken, slecht voeren, ziek, onbevruchte eieren, Blauwe stip Enz enz... Bovendien hebben we ook een aantal kweekvogels die de leeftijdsgrens bereikt hebben. Die worden meestal vervangen ,en het liefst door jonge vogels uit onze eigen kweekstam. Daarvoor verdienen onze eerste aandacht vooral jongen die beantwoorden aan de goede kleur en tekening ,vorm en grote ,en zeker ook zonder problemen werden grootgebracht in volle en grote nestjes. Want hier zitten meestal de goede toekomstige kweekpoppen en mannen tussen. Wij moeten nu reeds stilaan een zekere sortering en selectie gaan doen. Enerzijds naar de tentoonstellingen toe en anderzijds naar de kweek van het volgend jaar. Welke vogels gaan we wegdoen? Alles wat niet goed of te veel hebben zetten we zo vlug mogelijk apart en deze vogels gaan verkopen aan andere liefhebbers of aan onze opkopers ,uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de te verkopen vogels.

 Kweek boek :

Het zal duidelijk zijn dat we de zaken die hierboven beschreven zijn duidelijk uit het kweekboek gehaald moeten worden.Hierin staat de informatie die je graag wilt en moet weten ,om je vogels door te houden voor komend jaar. Hou rekening met de soorten die je wil gaan kweken maar ook opletten op voldoende mannen en poppen .Ik weet wel dat het niet makkelijk is nu al te zeggen wat een man of pop is maar dikwijls kan de kleur je helpen ,maar ook het kweekboek ,andere gevallen kun je natuurlijk wel eens mis zijn ,het is daarom ook aan te bevelen altijd wat reserve materiaal door te houden. Maar nogmaals dikwijls brengt de kleur uiting en je kweekboek al  een oplossing voor je. vliegend boek

Vogels plaatsen :

De vogels die we gaan doorhouden gaan we in niet te kleine vluchten plaatsen ,de vogels moeten zich ruim kunnen laten rond vliegen ,dit komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede .Als men de ruimte heeft is het altijd aan te bevelen ,de jonge mannen en poppen al te scheiden ,je ziet dan later ook vrij snel als er nog mannen tussen de popjes zitten . Ook is het van groot belang de ouder vogels die men door houdt ook niet te plaatsen bij de door te houden jongere vogels ,dit voorkomt meestal verenpikken ,enz. Ook is het belangrijk dat vogels in de zwartreeks ,als dit mogelijk is veel zonlicht krijgen dit in tegenstelling van de pastellen en de isabellen. Vogels met rode ogen ook niet in te fel zonlicht ,of TL verlichting plaatsen ook dat geeft weer kans op oogontsteking.. Uiteraard dienen ook de vogels die rode kleurstof krijgen toegediend gescheiden te houden van de gele kleuren .Je ziet dat je vogels nu al flink wat aandacht en kennis van je vragen. 

Welke vogels voor de Tentoonstellingen ?

Welke vogels gaan we klaar maken voor de tentoonstelling zullen we ons nu afvragen ,al zo vroeg . Ook hier moet onze kennis en de bijbehorende standaard van de vogels ons bij helpen ,het vragen van een ervaren kweker of keurmeester kan je hier dikwijls ook bij helpen om deze vogels uit te sorteren. Ook deze vogels kan men best apart houden om er zorg voor te dragen dat ze zo weinig mogelijk geplukt of beschadigd worden. En ook om ze af te richten voor de tentoonstellingen. Vele zullen al denken ik heb toch al kweekvogels uitgezocht ik nu al weer vogels gaan uitzoeken. Het antwoord is ja Onder deze categorie moeten we nu ook precies onze toekomstige kweekvogels niet gaan zoeken, want het gezegde: " Een goede kweekvogel is nog geen goede tentoonstellingsvogel" blijft nog steeds van tel. Zo zijn schimmelvogels nodig in de kweek, maar dit zijn in diverse kleurslagen dikwijls geen tentoonstellingsvogels.Let ook op de grote ,bouw ,bevedering ,kleur ,en tekening en de erfelijke factoren ,kortom weet wat men gaat kweken ,en wat men nodig heeft.Best kan men nu al een goed schema maken. Met hoeveel poppen ga ik het volgend jaar kweken? Met welke kleuren? Op voorhand weten wat men wil is erg belangrijk. Daarna gaat men kijken welke overjarige kweekvogels het goed hebben gedaan en we het volgend jaar nog kunnen gebruiken. Het tekort wordt aangevuld met eigen jongen van dit jaar ,en let op de zaken die hierboven zijn opgenoemd. De stelregel wat de ene vogel te veel heeft moet de nadere wat te weinig hebben is en blijft steeds een goede indicatie,bij het doorhouden van vogels Pas daarna gaan we eens bij onze collega kwekers kijken ,en daar kopen we wat we denken nodig te hebben. Wacht daar ook niet te lang mee, want dan wordt de keuze minder goed. Sommige liefhebbers ruimen alle overjarige poppen of mannen op, ook al kweekten ze goed zowel kwantitatief als kwalitatief. Dit is een grote vergissing: kweek verder met goed materiaal en verzorg deze vogels extra goed! Het devies van elke kweker moet zijn: zoveel mogelijk verder gaan met eigen (stam) materiaal, zodat we een eigen stam kunnen opbouwen. Alleen vogels aankopen om u te verbeteren of om bloedverversing. Denk er aan een winnend elftal veranderd men niet!!!!!

 Aangekochte vogels opserveren / verzorgen .

En denk erom: een vogel is zeer gevoelig voor stress. De meeste hebben een lange tijd nodig om te wennen aan een andere omgeving, en aan andere voeding. Schaft men nieuw materiaal te laat aan, dan kon het wel eens zijn dat de aanwinst niet tot kweken komt! En dit is niet de schuld van de verkoper, maar dikwijls van jezelf. Vanaf begin september zouden we moeten weten welke vogels niet weg mogen. Want vanaf die tijd komen eventueel geïnteresseerde kopers aankloppen. En wanneer men zelf niet weet wat weg kan of niet, is het zeer lastig om iets te verkopen. Ook voor de koper is dit niet aangenaam. Weet wat je verkoopt en verkoop zeker niet teveel, een fout die nogal liefhebbers maken. ( zoals eerder vermeld zorg ook voor wat reserve materiaal) Het gebeurt nogal eens dat een paar kweekvogels ziek worden of sterven of gewoon vertikken om te kweken. Dan ben je heel blij als je deze vogels uit je eigen materiaal kunt vervangen. Het is erg geruststellend als je enkele reserves achter de hand hebt. Het is ook de tijd dat je zelf op zoek gaat naar aanvullend materiaal. Zoek een betrouwbare liefhebber uit die al bewezen heeft dat hij degelijk en betrouwbaar materiaal heeft. Koop op de eerste plaats gezond en medicatievrij materiaal en bij kwekers die al jaren kweken in stam verband en die de resultaten al jaren bewijzen op de Ten Toonstellingen.. Vraag hoe oud de vogel is wat de voeding is , wat hij vererft of mogelijk kan vererven..Kijk of hij rustig ademt,niet ademt en met de staart op en neer wipt,geen vuile ontlasting aan de aars bevedering heeft .Glanzend in de bevedering zit en goed gesloten ,en helder uit de ogen ziet zonder een piepend of krakend geluid te laten horen. Wacht ook niet te lang met je aankopen, want dan zijn de beste vogels al weg.De aangekochte vogels hou je het beste een 14 tal dagen apart ,om ze goed te kunnen blijven opserveren ,en om te wennen aan de nieuwe omgeving en voeding alvorens deze vogels te plaatsen bij je eigen kweekvogels.

Met tentoonstelling vogels kweken ?

Sommige kwekers kweken ook met hun tentoonstelling vogels ,dit kan maar hier zijn toch een aantal voorwaarden aan verbonden ,De vogels zullen niet meer dan 4 a 5 wedstrijden gespeeld mogen hebben ,en uiteraard zal men direct na de laatste tentoonstelling direct met de vogels moeten gaan kweken ,doet men dat niet dan is de kans vrij groot dat de vogels in de rui schieten ,en dan is je kweek uiteraard ook voorbij.Ofwel als men het niet of te laat ziet ,heeft men onbevruchte eitjes enz. Let wel vogels die men speelt van oktober tot en met december ,en dan bijna wekelijks zijn zoveel energie verspeeld dat ze eigenlijk niet goed meer zijn voor de kweek.De energie die ze nodig hebben om jongen groot te brengen is vrijwel op.Al zal hier de uitzonderring op de regel ook wel weer eens bevestigd worden. Maar het is logisch dat normaal gezien dit te veel is gevraagd voor onze vogels ,Als men dit weet zullen teleurstellingen dikwijls ook uitblijven. Hou hier rekening mee met het aantal door te houden koppels voor je kweek.  

Besluit :

Om te besluiten zou ik willen adviseren: begin nu al te selecteren en te sorteren .Maak op tijd  je kweekschema op weet met hoeveel koppels en soorten men denkt te gaan kweken men vaart er zeker wel bij. Dus in de kop van dit artikel zit toch weer veel waarheid en kennis in .Een goede selectie toegewenst

Wout v .Gils .Keurmeester Aob / C.o.M   E- mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.