Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Hoeveel ronden kweken.

pop broed


 Hoeveel ronden jonge kanaries kweken ?                                              

Dit is eigenlijk erg duidelijk bij een normale kweek,dat wil zeggen je pop brengt 2 nestjes jongen groot dan zou 2 ronde voldoende zijn .Is er een ronde onbevrucht dan is het te overwegen en aanvaarbaar nog een ronde te doen. Dit is natuurlijk afhankelijk wanneer je met de kweek bent aangevangen ,en uiteraard de leeftijd van de vogel.Het heeft weinig zin om eind juli ,nog aan te vangen met een nieuwe ronde .Het moet dan ook duidelijk afgeraden worden vogels die kort voor de rui periode staan nog te laten aanvangen met een volgende ronde .Het grootbrengen van enkele nesten jongen is voor de pop een flink karwei geweest .en zij heeft haar energie de komende tijd hard nodig om goed en tijdig door de rui heen te komen.Daarbij moeten we ook niet vergeten dat erg late jongen meestal probleem ,en zorgen kindjes blijven en zijn.Tevens hebben we de ouder vogels overdreven belast en zei ondervinden daar hinder van tijdens de komende ruiperiode.De algemene regel en die is er eigenlijk al lang is dat men na de langste dag eigenlijk geen vogels meer tot broeden aanzet.dit komt niet op enkele dagen aan ,maar na 1 juli moet het eigenlijk gedaan zijn met de aanzet tot kweken van vogels.( bij de meeste soorten) Alle jongen die je dan gekweekt hebt zijn dan ook meestal van die leeftijd zeker die van de eerste ronde ,om komend seizoen een goede leeftijd te hebben om mee verder te gaan kavicurweken . 

Ik weet en wie doet het niet ? dat de verleiding erg groot is als een van de vorige ronden niet goed is geweest nog gauw een ronde er bij te pakken .Met een soort excuus maar de vogels zijn nog in goede conditie ,dit kan en de vogels zullen ook wel nog net hun jongen groot brengen .Maar vergeet niet dat je vogels daarna nog veel energie nodig hebben om goed door de rui te komen ,elke veer wordt en moet vervangen worden ,en dit is een heel karwei ,en wij als liefhebber moeten alleen zorgen voor de voeding ,vitaminen ,en mineralen ,en veel badwater.Maar de vogel moet voldoende kracht hebben om dit te volbrengen in de komende 7 a 8 weken. Eigenlijk moet er tussen de broed en rui periode een rustperiode liggen van enkele weken.Een derde ronde is eigenlijk alleen aan te bevelen als de kweek wat vroeger is begonnen ,met kunstlicht en warmte ,en als er een ronde verloren is gegaan. Alle andere beslissingen om een derde ronde in te gaan ,gaat zonder meer ten koste van de gezondheid van het ouder koppel ,en of van de liefhebber zelf in de vorm van teleurstellingen ,zo zal de pop stoppen met voeren als ze begint te ruien ,de man zal niet meer bevruchten als de rui invalt. Kortom eigenlijk genoeg aanwijzingen om maar 2 ronden te doen .Maar denk aan de slot datum van omstreeks 1 juli het zal teleurstellingen voorkomen ,en je ouder vogels helpen beter door de rui te komen. Ik weet wel dat op dit verhaal ook weer uitzonderingen zijn ,maar het is uitzonderingen bevestigen nog altijd de regel .En meestal krijgen we ook alleen maar de uitzonderingen te horen .Maar of dit goed is ik denk het niet laat ons de normale regels maar volgen Succes met de kweek. W.v.Gils

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.