Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Broeden opletten is de boodschap.

pop broed


Het Broeden opletten is de boodschap.                            W.v.Gils. 

Tijdens het broeden van een vogel ontwikkeld zich binnen in het ei het embryo . om dit goed te laten ontwikkelen zijn er een aantal zaken erg belangrijk. Oa licht temperatuur en zuurstof meerdere artikels zijn hierover al geschreven.Maar ook het beschikbaar stellen van goed en voldoende nestmateriaal ,om de pop de gelegenheid te geven en goed en stevig nest te bouwen zijn belangrijk.Tijdens het broeden worden de eitjes regelmatig gekeerd door de pop ,daarom is het zo belangrijk dat het nest goed is gemaakt en mooi vast is ,dat voorkomt dat de eitjes komen vast te liggen ,en daardoor het embryo afsterft.Tijdens het draaien worden de eieren steeds verplaats e krijgen ze zo ook overal de vereiste warmte overdracht ,zeker bij wat grotere nesten is dit erg belangrijk .Door het keren wordt ook voorkomen dat de eiwitsnoeren uitzakken en in het ei gaan breken ,en daardoor ook het afsterven van het embryo veroorzaakt.Tijdens het broeden heerst er in het ei afhankelijk van de vogelsoort een temperatuur tussen de 35 a 39 Graden .Dit wordt ontwikkeld door de onderborst van onze vogel de zogenaamde broedvlek deze is erg goed doorstomend van bloedvaten en zo wordt de warmte overgedragen naar de eieren toe .Maar ook een tegengestelde gebeurt ooit bij erg warm weer zit de pop met open bek te hijgen op het nest en probeert zo de warmte af te voeren ,het zal duidelijk zijn dit zoveel mogelijk te voorkomen ,en nestbakjes nooit te kort bij een te felle warmte bron plaatsen ,en of in de volle zon.tijdens de 14 dagen durende broedtijd komt de pop zelden van het nest ,en bij een goede gezonde pop vindt je de grote hopen ontlasting steeds bij de voer of drinkens bakje.Zorg wel voor voldoende zuurstof en vocht in je ruimte want ook het ei ademt zuurstof in en uit. 

Verzorging van het broedsel : 

Op voorhand neemt men een beslissing of we de eitjes rapen ,en na het vierde ei terug leggen ,of we beslissen Bv door tijdgebrek om deze te laten liggen ,beide kan goed gaan ,met een voorkeur voor het rapen dus gelijktijdig terug leggen .In de eerste dagen van de broed moeten we er uiteraard voor zorgen dat de eitjes niet te snel afgekoeld kunnen worden .dus de broedende vogel zo veel mogelijk met rust laten ,en zoals al eerder vermeld zorg voor voldoende lucht een zuurstof ,en uiteraard een goed vocht regeling is van groot belang. Geef tijdens de broed geen eivoer meer ,maar geef dit pas op een dag voor het uitkomen.Gaat de pop veel van het nest ,wees dan aandachtig dit duidt op een ontregeling van de conditie van de pop,of nog erger je hebt bloedluizen!! Als je verwarming in je ruimte hebt hang daar waterbakjes aan ,en geef de pop ook kans om regelmatig badwater te nemen.Maak je ook gewoon om tijdens het voeren in je kweekruimte de deur open te laten staan ,zodat er weer voldoende verse lucht binnen kan komen ,het komt het broedsel ten goede.Na een dag of vier broeden controleer dan even het nest als er geen eitjes vast komen te liggen ,zeker bij grotere nesten ,en doe dit regelmatig tot enkel dagen voor het uitkomen van de jongen. Het licht benevelen enkele dagen voor het uitkomen met wat lauw water is ook aan te bevelen. 

Het uitkippen der jongen : 

eitjes schouwenDit is het mooiste moment voor veel liefhebbers .als de jongen op uitkomen staan kondigen zeker grotere vogels dit aan door licht hoorbare piep geluidjes ,dit zijn signalen om de pop te activeren daardoor wordt er een soort moeder instinct opgewekt ,onder ander het voeren ,en uiteraard beschermen en verzorgen van de jongen.Een belangrijke onderdeel voor het uitpikken van de jongen is d luchtkamer in het ei. Tijdens de voorbereiding voor het uitkomen heft het jong veel zuurstof nodig .dit kan in die mate niet door de eischaal naar binnen dringen daarom pikt het jong de laatste dag de binnenste schaalhuid door ,en komt zo in de zo belangrijke luchtkamer terecht .Dan pas begint de actieve longbeademing .Als daarna ook de kalkschaal barst ,dan heeft de jonge vogel genoeg zuurstof uit de omgeving om zich verder uit het ei te bevrijden.Een nieuw leven kan beginnen.Dus liefhebbers je ziet maar weer hoe belangrijk een aantal natuurlijke elementen zijn voor een broedsel .Verder is het van belang dat de broedvogels gezond zijn en in goede conditie zijn .Alleen dan kunnen bevruchte en levensvatbare eieren worden gelegd en uitgebroed .

En let eens op je broedsel liggen de eitjes met de spitse punten naar elkaar toe ,mooi glanzend wees gerust je broedsel doet het perfect . Succes W.v.Gils. E mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.