Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Uit het nest gooien jonge kanaries.

kan jong


Uithet nest gooien van geringde jonge vogels.                Wout van.Gils

Een van de problemen van onze kanarie kweek is het ringen van de vogels ,niet alleen bij kanaries maar bij alle andere vogels is dit een kritieke periode. De natuurlijke eigenschappen van onze vogels zijn uiteraard de voortplanting maar ook de verzorging van hun eigen ,en hun jongen . Zeker als de jongen wat groter worden ,zullen de ouders steeds meer aandacht vestigen op het schoonhouden van het nest.En hier komt dan het probleem bij vele vogelliefhebbers naar voren, zeker die vogelliefhebbers die ook nog hun dagelijks brood moeten verdienen ,en hun echtgenote ook niet altijd tijd heeft om even naar de vogels te zien. Het probleem is meestal ,dat jongen die geringd zijn door sommige ouders direct uit het nest gegooid worden ,met meestal negatieve gevolgen ,ben je er te laat bij dan is het jong dood maar ook de verminking aan de teentjes is erg groot, en dat is erg jammer en vervelend .Dat dit gebeurt is een natuurlijke reactie van de ouders die zien de ring als vuil aan in het nest en moet er dus uit !!Er zijn toch een aantal punten die dit tot een minimum verminderen en de kans dat de vogels uit het nest gegooid worden is veel kleiner geworden. 

Wat te doen bij het ringen ( om uit het nest gooien te voorkomen 

-          Ring nooit te vroeg ,pas ringen als er ontlasting op de rand van het nest blijft liggen.

-          Aanrader is ook een rubber (vleeskleurig ) fietsventiel om de ring doen .

-          Ring je vogels voor of na je werk ,zodat je controle kunt blijven uitoefenen.

-          Vraag je vrouw of kinderen om ,af en toe eens te gaan te zien,als je zelf niet kunt.

-          Kleur de ring wat vleeskleurig met ( Bv een viltstift )

-    Jongen geringd gooi wat zaad onder in het nest  ,dit helpt erg goed .

Wat ook goed helpt en is aan te raden ,als je al enkele nesten grotere jongen hebt liggen begin dan een dag voor het te ringen nestje wat goede vaste ontlasting van al geringde jongen rond het nestje te smeren van de te ringen jongen ,zoveel dat de poppen het opgeven ,ze weten dan dat de jongen voldoende groot zijn dat ze de ontlasting op de rand van de nest leggen .Het werkt probeer het maar. Maar even controleren na het ringen geld hier ook nog steeds .

Enkele tips :

Zou het gebeuren dat je toch nog uitkomt bij uit het nest gegooide jongen ,beslis dan niet te snel het jong in de vuilbak te gooien de jongen kunnen erg veel hebben ,hou het jong al denk je dat het dood is een aantal minuten in je gesloten handpalm en blaas er regelmatig wat in ,de kans is erg groot dat het jong na een aantal minuten begint te bewegen ,kortom je hebt een leven gered. Doe dit altijd alvorens jong weg te werpen !!! Het loont.

Het plaatsen van de rubber fietsventiel om de ring gaat echt niet makkelijk ,maar er is wel een goed hulpmiddel voor ,je neemt een priem die iets dikker is als de ringmaat (inwendig) smeer deze in met een klein beetje zuurvrije vaseline ,en schuif er het rubber ventiel slangetje over heen .Daarna een ring en je schuift zo de slang over de ring snij hem op maat af en dan de volgende ,dit gaat zo erg goed en snel. Ik hoop u met dit artikel kan voorkomen dat er bij u jongen uit het nest gegooid worden. Want als ze uit het nest gegooid worden zit er meestal een ring aan .wees dus extra waakzaam tijdens het ringen van je jongen . Succes W.v.Gils

E mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.