Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Dit koppel wil niet koppelen.

Man pop


Dit koppel wil niet koppelen !!!       W.v.Gils.

Het is geen wet ja zelfs geen voorschrift dat elke vogel die de leeftijd ( 10 maanden)heeft om te gaan kweken ( koppelen ) dit ook werkelijk doet ,en broedrijp wil worden .Het kan heel goed gebeuren dat de pop die we in een broedkooi plaatsen niets voor een huwelijk voelt. Bij een toepassing van “ Wisselbroed ” is het niet zo denkbeeldig dat als we de man bij de pop plaatsen er hevige vechtpartijen plaats vinden ,zelfs dat de veren letterlijk door de kooi vliegen ,de pop wil nog echt geen man,en is echt niet van plan hier op in te gaan .en het is dan ook van belang dat bij blijvende vechtpartijen de liefhebber ingrijpt ,want dit blijvende gevecht is niet goed voor beide vogels zij verliezen onnodig veel energie. 

Wij moeten vogels niet eerder koppelen als dat de broed symptomen duidelijk zichtbaar zijn dit zijn voor de pop als man.

     -     De pop / man de leeftijd heeft van ongeveer 10 Maanden

-          Het geven van lokroepen.

-          Een kaal onderlijf laat zien ,ofwel aankomend is.

-          Onderlichaam de vorm van een stomp kippenei.

-          Pop draagt heen en weer met veertjes of pluimpje nestmateriaal.

-          Uiteraard gezond zijn en geen enkele vorm van zichtbare darmen bij het opblazen.

Bij deze eigenschappen zal de pop steeds de man ervaren ,en zal na een periode van 10 dagen het nest gereed hebben ,en het eerste eitje gaan leggen .Toch kan het gebeuren dat een pop ondanks in broedconditie te zijn de man niet aanvaard en dat het vechten geblazen blijft in de broedkooi . Men dient dan de man weg te nemen ,en let dan maar eens goed op de pop gaat een lokroep geven ,en je zult snel merken dat er een andere man is die steeds op die lokroep antwoord .Het resultaat is dat beide vogels gekoppeld zijn aan elkaar door hun lokroep ,en het valt niet mee hier een andere man tussen te krijgen ,het geeft dan meestal een nestje van onbevruchte eieren .als het hier een man betreft die bij de kleur past hoeft het geen probleem te zijn.maar passen de kleuren niet ja dan is er een probleem .Ik probeer het ooit op te lossen ,door de pop nestmateriaal te geven als ze dan het nest volledig klaar heeft ,s,avonds tegen het donker worden een man er bij te zetten die er bij past ,en meestal lukt het s,morgen wel de bevruchting ,maar later op de dag zie ja dan toch weer eens vechtpartijen.Ik pak dan de man weg en s,avonds gaat hij weer terug .Menig keer is me dit gelukt Gelukkig komt zo een koppeling op de lokroep niet veel voor. 

Het broedseizoen is voor de vogels niet alleen en regelmatig proces maar ook voor onze liefhebbers ,wees eerlijk als je collega begint met de kwek ,en je bent zelf nog niet bezig geeft je dit ook impuls om snel en misschien wel te overhaast te beginnen ,je denk dan anders ben ik misschien wel te laat ,meestal is het tegenovergestelde waar en je begint te snel (vroeg) want je vogels waren nog niet zo ver.en het liefst zouden we zien de vogels vandaag in de kooi en overmorgen het eerste ei ,maar zo werkt het niet .De ontwikkeling van het voortplanting proces houdt gelijke trend met de lengte van de dagen ,en of het aantal licht uren .Het geleidelijk lengen van de dagen of opvoeren van de licht uren veroorzaakt een impuls aan de hypofyse waardoor er bepaalde hormonen worden geproduceerd ,die op hun beurt de eierstok van de pop doet rijpen en de testikels van de man doet vergroten .Dit geheel is belangrijk om dit goed te beheren om het koppelen goed te laten verlopen ,en zoals hier in dit artikel is beschreven kunnen er dan nog problemen voorkomen. Hopelijk wordt u er van gespaard ,maar u kunt er zelf veel aan doen !! Succes  W.v.Gils    E-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..be

 

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.