Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Eivoer geven en in welke periode

1561 WITTE MOLENeivoer


 Eivoer geven hoe en in welke periode ? W.v.Gils                                          

Onze vogels zijn zaadeters ,de zaden die wij daarvoor ter beschikking hebben zijn over het algemeen erg goed te noemen .Deze gemengde vogelzaden zijn de basisvoeding voor zaadetende vogelsoorten .Onze zaden zijn rijk aan fosfor en redelijk arm aankalk. Om deze reden moet men steeds grit toevoegen ,en schelpenzand ter beschikking hebben in de kweekruimten ,en voilere. De vogels kunnen zich dan zelf naar behoefte van kalk voorzien.In verschillende periode van het jaar verschilt ook de behoefte van kalk en fosfor voor onze vogels .Om de diverse bouwstenen uit de voedingseiwit in het voedings rantsoen voldoende aanwezig te hebben ,dienen we in die periode van het jaar eivoer te geven,eivoer dat in dierlijke en plantaardige eiwitten kan voorzien. De noodzaak van dierlijke Rood mozaïek type 2eiwitten zal iedereen wel duidelijk zijn denk ik daar is ook al voldoende over gezegd en geschreven. Een goed eivoer dient tevens de noodzakelijke amoniazuren aan te vullen ,waarin een zaadmengsel te kort schiet,om onder alle omstandigheden optimale groei en vitaliteit te kunnen waarborgen. Tegenwoordig zij onze eivoeders die te koop worden aangeboden vrij goed voorzien hierin ,al voegen de meeste kwekers hier toch nog wat aan toe ,zij zullen er hun reden wel voor hebben .al beweren de eivoer fabrikanten het tegendeel. Maar uiteraard is hier iedereen vrij in.Het eivoer door onze vogels dient daarom een in alle onderdelen uitgebalanceerd voedsel te zijn .In de natuur vinden de vogels zelf de nodige te korten buiten hun zaden ,in gevangenschap moeten wij dat voor hen doen en dat doen we in de vorm van het toedienen van eivoer ,in de juiste periode van het jaar. Nu iets meer over deze perioden. 

Hoeveel en wanneer eivoer Geven ? 

Omdat eivoer goed is voor onze vogels denken veel kwekers dat dit nooit genoeg kan gegeven worden ,dat is een foutieve redenering, zoals hierboven beschreven geven we eivoer in de periode dat onze vogels dit nodig hebben .Eivoer geven we het hele jaar maar de hoeveelheid verschilt veel per periode !!! Naar gelang er meer of minder behoefte aan voedingseiwit ( groeistoffen) zijn geven we meer of minder eivoer aan onze vogels. Nu iets meer over deze perioden. 

De ruiperiode : 

In deze periode hebben de vogels en dit is denk ik iedereen wel duidelijk zeker behoefte aan eivoer ieder dag een portie geven dit om hun verenkleed voor de wintertijd te kunnen vormwen. Hiervoor zijn immers diverse amoniazuren nodig ,vitamine B6 en natrium en andere die volop weer aanwezig zijn n het zaadmengsel.

De hoeveelheid die men geeft moet altijd zo zijn als men s,morgen een bakje met eivoer geeft moet het s,avonds op zijn al wat over is gebleven is te VEEL !!! een geslaafde rui is afhankelijk van een goede zaadmengeling ,en een dagelijkse verstrekking van je eivoer. 

De rustperiode : 

Dit spreekt al voor zich de vogel is uit de rui ,zit goed in de bevedering ,en hoeft geen extra krachtinspanningen meer te leveren .Om de vogels in deze periode te voorzien van wat extra energie om tegen de kou en misschien wat vochtige omgeving weerstand te bieden ,en ook zeer zeker om in goede conditie te blijven geven 2 hooguit 3 maal per week wat eivoer .De hoofdzaak moet zaad blijven ,het zijn uiteindelijk zaadeters,af en toe een klein stukje appel of wat andere natuurlijke vitamine is zeker aan te bevelen .De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie zal houden . 

De kweekperiode : 

Als er jongen gaan komen in de kweekperiode dienen de vogels over voldoende zaad te beschikken en ook rijkelijk voorzien van eivoer,zoveel dat zij er naar behoefte en afhankelijk van de grote van de familie er van kunnen nemen. Het dient dagelijks vers te worden gegeven ,en zowel s,morgens als s,avonds .Telken moet het bakje zo goed als leeg zijn anders geeft men iets te veel. Tijdens de broed wordt beter geen eivoer gegeven ,een of twee dagen voor het uitkomen kan men beginnen met een beetje eivoer te gaan geven. Maar het kan niet genoeg gezegd worden geef dagelijks vers eivoer E-mail  : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.