Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

De kweek gaat het nu al mis ?

pop broed


Gaat het nu al mis !!!!                                                                                                                                       Wout van Gils

 Dit artikel schrijf ik op 22- 02- 2003 de reden is de E-Mail die ik krijg van kanarie kwekers die nu al problemen ondervinden .Wat me dan opvalt en dat is al diverse jaren dat het steeds de zelfde problemen zijn met de vogels rond deze tijd . Ik vraag me dan af hoe is het mogelijk leren deze liefhebbers het dan nooit ,er is al zoveel over geschreven over het in broed conditie brengen van onze vogels dat het nu nog mis gaat .Zijn we dan zo hardleers ? Of zijn het allemaal beginnelingen ,nu ik denk van niet er zullen zeker beginnelingen tussen zitten maar ook meer ervaren kwekers .hoe is het dan toch mogelijk dat er nu al problemen zijn .Ik denk dat 80 % van deze liefhebbers het bij zijn eigen moet zoeken en niet bij zijn vogels .

Wat gaat er dan mis :

Natuurlijk kan een vogel ziek vallen en daardoor een broedsel verloren gaan ,maar dat is het nu juist niet wat er gebeurt .wat het wel is zijn diverse zaken OA : 

1-     De pop stopt met broeden.

2-     De pop maakt een nest en breekt deze weer af .

3-     De pop legt maar enkele eitjes.

4-     De eieren zijn onbevrucht.

5-     De pop wil overal een nest maken maar niet in het nestbakje.

6-     De mannen niet goed voorbereid op de kweek.

 Kortom een heel aantal oorzaken waarvan dat de liefhebber vindt dat het aan de vogels ligt, en daar ben ik het niet mee eens daarom ben ik nog maar eens in de pen gekropen om dit nogmaals te verduidelijken dat de oorzaak niet bij de vogels ligt maar puur aan de voorbereiding ,en die voorbereiding dat doen wij.Wij moeten zorgen voor goede voeding ,een juiste licht uren programma ,goede gezondheid ,en een voldoende leeftijd van de vogels.

Wat is dan de oorzaak :

Hierboven zijn er al enkele genoemd ,maar de belangrijkste oorzaak is en neem nu dat van me aan de leeftijd van onze vogels de vogels zijn te jong misschien amper 9 maanden en dat is de reden dat de vogels wat wispelturig zijn ,met het gevolg de oorzaken genoemd in de bovenstaande 6 punten .En als men dan ook nog wat snel of niet goed omgaat met de lichturen dan is het helemaal kompleet de onbevruchte eieren ,of het in de steek laten van het nest is een feit.Ook willen onze liefhebbers zich wel eens laten opjagen door een collega kweker die al bezig is ,of door het feit dat men enkele eitjes gevonden heeft in de ruimte waar de poppen zijn gehuisvest ,men denkt al gauw o nu moet ik snel beginnen anders is het te laat ,nee liefhebbers raak niet in paniek meestal is dit een of enkele eitjes van een overjarige pop of poppen , een ervaren kweker beschouwd dit meestal als drift eitjes ,en stelt hier uit vast dat alles goed gaat ,ook zal hij opletten als de vogels al met wat pluimpjes gaan dragen ,vooral rond de drinkbak ziet men deze veelal liggen ook dat is weer een goed teken. 

Waarom is het nu fout gegaan : 

Ik heb het al enkele keren aangehaald de grootste fout is en wordt gemaakt de vogels zijn te jong van leeftijd .Wees eens eerlijk hoeveel vogels worden er op een verkoop aangekocht ,wie vraagt er naar de leeftijd ? ,de gekregen leeftijd is die correct ,en je begint dan met vogels te kweken waarvan je niet exact weet hoe oud de leeftijd is dan kom je alle zaken tegen die hierboven in de 6 punten genoemd zijn en zeer zeker als je dan nog in januari wil beginnen te kweken .En die reden is gewoon je vogels zijn te jong. Jammer dat het gebeurt maar pijnlijk is het des te meer als je weet dat het eigenlijk je eigen schuld is . Ik hoop met deze uiteenzetting menig liefhebber weer eens wakker geschud te hebben ,en hopelijk begrijpen ze de oorzaak ,en weten ze dat een vogel zeker 9 a 10 maanden moet zijn ,en een goede voorbereiding vragen ,met verstandig omgaan met het lichturen programma dan zullen deze oorzaken komend jaar zeker niet meer voorvallen ,en dan heeft dit artikel wat zeker niet het eerste is in zijn vorm ook weer nut gehad . Wout van Gils. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.