Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Problemen hoe is was de conditie.

Roodivoor Rubino schimme


Problemen met je vogels ? Hoe was de conditie dan ?     Wout van Gils

 Deze twee zaken zijn gewoon met elkaar verbonden zijn er problemen dan is meestal de conditie van de vogels niet goed .Waarom deze niet goed is kan weer diverse oorzaken hebben ,maar de meeste oorzaken liggen niet bij de vogels maar bij de liefhebber zelf en die fouten komen dan regelmatig in de loop van het jaar terug Deze periode,s zijn meestal bij aanvang van de kweek,tijdens de rui ,en tijdens het tentoonstelling seizoen .kortom de problemen komen steeds terug in verschillende perioden van het jaar .Hierover iets meer . 

Tijdens de voorbereiding op de kweek : 

Als hier problemen komen zoek het dan niet direct bij de vogels maar begin bij je zelf meerdere artikels zijn hier over geschreven ik ga dit hier niet meer volledig uitleggen lees mijn artikel nog maar eens over Het in conditie brengen van kanarie vogels .Wie vroeg wil gaan kweken moet weten dat hun vogels min 9 a 10 maanden oud moeten zijn voldoende en goed ingestelde lichturen krijgen met maximaal 15 uur men ook een temperatuur van omstreeks 12 a 15 Graden hebben .Vooral de licht uren brengen de vogels in conditie kijk maar even in de natuur .De meeste vogels krijgen al broedneigingen ,ze gaan nest maken maar dan zijn we meestal in april .Maar dan zijn de dagen voldoende verlengt en is de temperatuur weer redelijk goed. Ook is het raadzaam de mest goed in de gaten te houden vraag een ervaren liefhebber hier eens op te zien ,of nog beter breng wat binnen bij je dierenarts en laat de mest onderzoeken ,en afhankelijk van dit onderzoek je vogels wel of niet kuren volgens voorschrift van je dieren arts. 

Tijdens de kweek : 

Uiteraard kan een vogel ziek vallen ,maar mits een goede zaadmengeling ,en eivoer met voldoende grit ,en een toevoeging van een darmconditionerings product incl vitamine preparaten aan je eivoer moeten je vogels in conditie blijven en zijn er normaal 2 a 3 ronden mee te kweken zijn .Liefst geen groenvoer ,maar het kan wel maar wees hier dan o zo voorzichtig mee ,en geef niet meer dan wat op een uur op is ,en geef dit nooit s,avonds als er jongen zijn in het nest. Zo geld dit ook voor kiemzaad voer alleen de kiem ,en blijf waakzaam op verzuren. Kortom de problemen in de kweek komen voor als de vogels uit conditie raken ,en meestal zijn wij die de voeding verstekken en de kooien zuiver houden de veroorzaker. Dus blijf waakzaam. 

Tijdens de rui

Ook hier hebben onze vogels flink verzorging en aandacht nodig ,voldoende eivoer zaad amoniazuren enz ,maar ook voldoende afleiding en vliegruimte .Plaats ook nooit oude en jonge vogels bij elkaar . De veren worden systematisch vervangen zou dit niet zo zijn dan kan de vogel niet meer vliegen. De wortel van de veer zelf zit ingebed in een zg veerfollikel waaruit een nieuwe veer groeit .Zolang deze veren groeien wordt de zachte kernholte gevoed via het bloed dat voedsel en pigment aanvoert .Een stoppel is dus een veer die nog in de schede zit .Wanneer de veer helemaal is uitgeplooid wordt deze harder en word de bloedtoevoer afgesloten. Het is dus van groot belang dat de vogels goed in conditie zijn ,om deze rui periode door te komen ,de ouder vogels hebben hier nog meer problemen mee dan de jongen die hier en daar een verloren staat of vleugelpen moeten plaatsen ,tegenover de jarige vogels die ze allemaal moeten vervangen .3vogels comedZorg dus ook voor niet te overbevolkte ruimte ,goede afgeschermde zitstokken men een goede zaad mengeling en dagelijks eivoer. Want als de vogels elkaar kunnen pikken zullen ze het in deze periode zeker niet nalaten te doen met grote schade aan de pennen als gevolg iedereen kent wek de bloedpennen ,en de pen die later meestal verdraaid of beschadigd terug komt .blijf hier waakzaam op .En geef in deze wekelijks ook eens een halve ui ,het is even wennen maar je zult zien hoe ze het later eten ,en het is een extra toevoeging van wat amoniazuren . Die de vogels in voldoende maten nodig hebben in deze periode ,ook werkt dit het veren pikken goed tegen.

Naar de tentoonstelling toe. 

Eigenlijk is er niet veel meer over te schrijven het is hier dat de vogel ook weer in top conditie moet zitten ,is dit niet zo zal de keurmeester in verschillende rubrieken fouten moeten schrijven ,deze fouten zijn meestal al eerder gemaakt in de kweekperiode of ,later in de ruiperiode ,en die dus hier niet meer of nauwelijks te herstellen zijn .Het is dan ook een gegeven dat goed doordachte plannen ( voorbereiden kweek enz ) en die goed worden uitgevoerd en nageleefd de beste resultaten opleveren .Lukraak iets kweken ,lukraak verzorgen ,lukraak iets doen geeft altijd teleurstellingen het hele jaar door .De conditie van de vogel is dan ook van grote waarde het gehele jaar door volgens de doelstelling die men voor ogen heeft . En wij moeten er voor zorgen dat deze goed is ,de middelen zijn er voor ,en wij moeten ze de vogels geven en voor hun verzorging in staan ,de vogels zullen u er voor belonen. Als u ze in conditie houd, Succes Wout van Gils  E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.