Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Tijdens de broed opleten en controleren.

eitjes schouwen


Tijdens  de broed opletten en controleren.                                                                             Wout van Gils 

Inleiding : 

De broed periode is altijd een mooie en spannende tijd voor ons vogelliefhebbers ,we hebben al een hele periode achter de rug van aankoop vogels ,de winterperiode ,en zeker niet te vergeten de voorbereidingperiode ,met daaraan verbonden de tijd de we gestoken hebben om onze kweekhokken goed te zuiver te maken en te bestrijden voor ongedierte voor een langere periode . als dat allemaal achter de rug is begint de kweek periode ,en we wachten met smacht op de eerst eitjes van onze vogels . 

Het nest en de eieren :  

De pop zal s,morgens en dagelijks een eitje leggen ,wat bij het zien van een ei direct opvalt als dit goed ontwikkeld is en mooi van grote is en van vorm geeft al iets weer van de conditie van de pop ,Maar na een aantal dagen zal dit nog meer opvallen goed in conditie zijnde poppen zullen ook grote legsel weergeven en mag je zeker tellen op 4 en meestal 5 eitjes ,Is dit zo geeft aan dat tot dan alles goed is. Men kan kiezen om eitjes te rapen of te laten liggen ,afhankelijk van je keuze neem je een beslissing ,maar rapen hoeft niet noodzakelijk ,de laatste jaren is ook vast gesteld dat eitjes die niet geraapt zijn ,de jongen weinig of geen verschil laten zien Lees het volgende artikel hierover maar eens door. Als men toch besluit eitjes te rapen dan geeft men na het vierde eitje de eieren terug .Alvorens de eieren terug te geven controleert men het nestje nog eens goed ,en ik zou adviseren er een aantal keren doorheen te draaien met een oude lamp ,zo komt het nest goed vast en rond er uit te zien ,is wel erg belangrijk. 

Tijdens de broed ook controleren : 

Het is eigenlijk om dit punt dat ik dit artikel schrijf ,veel liefhebbers laten hun vogels met rust tijdens het broeden ,en dat hoort ook zo ,maar het blijven controleren hoort er ook bij wil je niet met wat teleurstellingen geconfronteerd worden .Daarom adviseer ik ook blijf de nest en eieren goed controleren ,en grijp in als het nodig blijkt te zijn. Maar wat kan er dan nog mis gaan zullen sommige zich afvragen ,nu deze punten zal ik even aanhalen. 

1      Ziet men bij koppels gewijs kweken regelmatig nestmateriaal onder op de bodem liggen ,haal dan je man weg hij wordt te driftig en de kans is groot dat de eieren stuk gaan vast komen te liggen of de pop stopt met broeden.

2       Kweekt men wisselbroed let op de pop als je de man wegneemt ,sommige poppen gaan treuren en stoppen met broeden ,zie je dit plaats de man snel terug en het nest is nog te redden.

3       Controleer de eieren tijdens de broed ,als er geen vast komt te liggen ,ben je hier te laat mee dan sterven de jongen af als deze niet goed of voldoende gekeerd kunnen worden door de pop.

4      Ook is het mogelijk dat er door ontlasting die er op is gevallen bv door de man de eitjes vast komen te liggen ,en dan komen de eitjes ook weer vast te liggen met afsterven tot gevolg.

5       Zijn de eitjes onbevrucht laat de pop dan toch altijd nog een dag of 10 doorbroeden ,ze heeft haar rust door de inspanning van het maken en produceren van de eitjes zeker nodig.

6       Spuit ook regelmatig met een beetje lauw water de eitjes iets vochtig ,als de vogels zelf geen badwater aankunnen. 

Besluit :Door regelmatig te controleren zal men menig nest en of eitjes redden ,wat dan zeker weer jongen oplevert .Ik raad je dan ook aan dit regelmatig te doen .En let eens goed op je broedsel een gezond bevrucht broedsel liggen de eitjes meestal met de spitse punten naar elkaar toe.Een goede kweek Wout van Gils. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.