Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Het nest en nestmateriaal.

voerenHet nest en het nest materiaal.             Wout van Gils. 

Inleiding. 

Als onze vogels broedrijp beginnen te worden zien we dit meestal dat een man flink begint te fluiten zich hoog op de poten gaat staan ,en zich vrij agressief gedraagt ,een pop begint wat pluimpjes te verliezen ,en begint hier en daar al met een uitgevallen vleugelpen rond te vliegen enz kortom er zijn diverse punten die wijzen op een komende broedperiode ,en die gaat vooraf aan het maken van een nest van de vogels .Hierover wil ik in het kort wat mededelingen doen in dit artikel ,want hoe vreemd het ook klinkt ook hier gaat het wel eens mis ,zowel met het bouwen van een nest ,of de plaats van het nest ,en ook met het materiaal van het nest. 

Opstellen van het nest. 

Als de pop in de kweekkooi komt ,is deze uiteraard goed ontsmet en bestreden met een product dat eventuele ongedierte tijdens de kweekperiode buiten houdt. Een ieder heeft zijn methode maar de meeste zijn goed als het maar gebeurd is ,maar hier gaat dit artikel niet over .Het opstellen van het nest is de plaats waar de kweker het nest plaats ,en dit is aan te bevelen aan de voorkant buitenkant van de kooi te doen .Heeft men deze broedhokjes niet is er niets aan de hand hang dan het nest aan de binnenkant maar dan ook aan de voorkant tegen de tralies aan .De reden hiervoor is op die plaats is de lucht circulatie beter als aan de achterkant van de kooi, de pop zal ook rustiger worden tijdens de broed als ze vooraan zit ze kent vrij snel al je handelingen , Maar ook als er jongen zijn kun je ze erg makkelijk controleren ,en de jongen worden ook rustiger ,en blijven meestal dan ook enkele dagen langer in het nest.Dus plaats je nestbakjes altijd voorin de kooi. Het is wel eens dat de pop een andere locatie kiest bv de zaadbak ,komt wel eens voor je kunt neem dan de zaadbak weg ,en voer enkele dagen op de grond ,en de pop zal een andere de door jouw aangegeven nest kiezen.Een opmerking voor het nest wil ik nog even melden dat is als je kweekt met vogels met rode ogen hang dan het nest als het mogelijk is ook voorin ,maar zodanig dat er een niet te fel licht en of zonlicht invalt deze vogels kunnen daar niet tegen ,en de kans op oogontsteking en of het niet voeren van de pop is dan erg . 

Materiaal van het nest

Nestbakjes zijn te koop in alle vormen en kleuren alles is goed ,zelfs al maak je ze zelf ,enkele opmerkingen wil ik hier toch plaatsen Koop je plastiek kommetjes zorg dan dat er in het nestje iets op de boden licht of is geplakt ,want is dit niet zo kan het gemaakte nestje makkelijk verdraaien met alle gevolgen . Als je een kunstnestje gebruikt ja of nee mag je zelf beslissen ,gebruik je deze zorg wel dat deze jaarlijks goed worden zuiver gemaakt alvorens terug te gebruiken. Het voordeel van deze nestjes is je hebt minder nestmateriaal nodig ,en meestal heb je een stevig en goed nest. Laat je de pop zelf een nest maken dan kun je diverse soorten nestmateriaal kopen ,de keuze is aan u zelf men heeft katoendraadjes, sisaldraadjes uitgeplozen touw enz .Maar het enige waar je op moet dat deze draadjes zeker niet langer zijn dan 5 a 6 cm ,controleer hierop ,het zal niet de eerste keer zijn dat een vogel zich verstrengeld in een van die te lange draadjes .De gevolgen kent u zeker. Spuit ook nooit het te gebruiken nestmateriaal in met bv een luis dodend middel ,de pop pakt dit steeds in de bek en de kans op infectie van de pop is dan groot .Als je het nestje wilt inspuiten ,ik ben er ook een voorstander van gebruik dan een minder sterk middel ,en doe dit heel licht aan de onderzijde van het gemaakte nestje,maar wel minimaal weet te veel schaadt ook hier !!!! 

Controle van het nest.

Als het nest gereed is ,is het aan te bevelen het nest na te behandelen met een kapotte gloeilamp draai enkele malen met deze lamp door het gemaakte nestje ,links en rechts om je zult zien hoe mooi glad en stevig dit nest wordt.Daarna zal de pop na enkele dagen zijn eitjes gaan leggen ,Omdat het nestje voor aan de kooi hangt is het ook makkelijk te controleren ,en dat is ook weer voornaam ,want ondanks je goede zorgen bestaat de kans dat er een of meerdere eitjes vast komen te liggen ,bij regelmatige controle zie je dit tijdig ,en je kunt dit herstellen door weer enkele malen met de lamp door het nestje te draaien. En verder doet de pop wel de rest .En weet een gezond broedsel liggen de eitjes met de spitst punt naar elkaar toe. Succes W.v.Gils. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.