Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Deel 1 Voorbereiding op de kweek.

ei new


 Voorbereiding op de kweek :   Deel 1 Wout van Gils. 

Hierover zijn al veel artikels geschreven , uren op voordrachten ,en lezingen over gepraat en nog komen er bij diverse kwekers vragen over ,of nog erger het gaat volledig fout met de voorbereiding op de kweek. Het is om die reden dat ik nog eens enkele zaken wil aanhalen ,die iedereen zeker moet volgen om zijn vogels en zijn kweekruimte in orde te hebben op de voorbereiding van de kweek. 

De kweekruimte : 

Alvorens aan te vangen met de kweek moeten deze kweekbakken goed worden uitgewassen en ontsmet  ,.dit is zeer belangrijk zeker om eventuele ziektekiemen ,en ongedierte te doden wat er op dat moment nog zou kunnen inzitten .Men wast de kooien uit met warm water met Bv javel ,of dettol ,ja er zijn meerdere producten die zeker goed zijn om de kooien goed zuiver te krijgen en te ontdoen van alle kiemen die er niet in thuis horen. Ook de omgeving in de kweekkooi ,goed zuiver maken ,en indien mogelijk uitwassen ,en of uitwitten. Na enkele dagen later een koudijs rook ontsmetter gebruiken  ( zonder vogels er in ) is zeer zeker een aanrader om te doen.

Na een aantal weken later kan men de kooien gaan bestrijden met een product dat op langere periode maanden de kweekhokken zuiver moet houden van bloedluizen en ander ongedierte ,hiervoor zijn verschillende producten in de handel ,al zijn er de laatste jaren goede producten uit de handel genomen ,Maar er zijn gelukkig weer goede vervangers denk maar aan Home Shield , Baygon  -Birdspray- enz  ieder heeft wel zijn product maar gebruik het wel .Voor meer informatie klik even door naar mijn artikel over ontsmetten en bestrijden .Ik wil nog even aanhalen dit goed door te lezen ,en weet dat dit  twee aparte zaken zijn ,die afzonderlijk moeten worden uitgevoerd , maar ook beide moeten gedaan worden.  

De kweekvogels : 

Bij de kweekvogels zijn de mannen en de poppen van elkaar gescheiden ,beste is dat ze elkaar horen maar niet zien ,is geen must ,maar is te adviseren .Men zal snel zien als er bij de poppen nog een man zit en ook andersom ,maar de mannen ,en de poppen zullen sneller in broedconditie komen als ze elkaar horen ,maar niet zien .Weet ook dat het beste is dat de leeftijd van de vogels zeker  9 a 10 maanden oude moet zijn ,en gezond als men de vogels opblaast ,men zegt wel ooit ze moeten boter geel zijn als men ze opblaast ,en gerust voorzien van een vetlaagje. Uitgesloten moeten zeker vogels die darmlussen , vergrote lever ,en of mild laten zien ,Ook bevuilde stuitveren vraagt om wat extra aandacht. Controleer ook tijdig op deze punten ,en let ook op de ogen van de vogels deze geven ook veel aan over de gezondheid van de vogels ,Waterige ogen ,en wat genepen duidt aan dat de vogel niet  100 % in conditie is ,en misschien is het dan zeker raadzaam om zo een vogel even te behandelen  Bv met Baycox kuur. Hou ook enkel vogels als reserve aan ,er kan altijd wel een vogel afvallen ,en of zich zodanig kwetsen dat deze niet inzetbaar is tijdens je eerste ronde. 

De verlichting :

Afhankelijk van de periode dat men wil gaan kweken zal en ook met het aantal lichturen moeten gaan werken Hierover kun je meer lezen in mijn artikel Licht – lucht en zuurstof .De lichturen zijn erg belangrijk voor het in conditie brengen van de vogels .De hypofyse begint te werken als de lichturen worden opgedreven .Vroeg kweek kan makkelijk bij het kweken van kanarie vogels ,als men zorgt dat de vogels de leeftijd hebben van +/- 9 a 10 maanden ,en dan de juiste instellingen van het licht .In mijn artikel  Licht – lucht en zuurstof worden verschillende methoden beschreven .Ik zelf kies de methode mom de lichturen langzaam op te voeren tegenwoordig heeft men daar schitterend e tijdklokken met dimmers voor in de handel ik zelf gebruik de Lichtautomatic van G&O voor . Hier kun je het licht langzaam laten aangaan ,en ook kan men de tijd ook per 5 minuten laten opvoeren ,het zelfde gaat met het uitgaan van het licht .Op deze manier heb je gezonde vogels op een week of  5 a 6 prima in broed conditie . toch wil ik een opmerking plaatsen dat bij welke methode die je ook kiest de mannen altijd wat meer tijd nodig hebben als de poppen voor in de juiste broed conditie te komen .men moet daar dan ook goed rekening mee houden ,anders kunnen er wel eens diverse nesten onbevrucht blijven.  

De temperatuur : 

Het zal ook duidelijk zijn dat de temperatuur tijdens de voorbereiding ,en het geven van lichturen ook stilaan moet worden opgevoerd ,om de vogels goed en gezond in hun broedconditie te krijgen ,deze temperatuur hoeft niet zo hoog te zijn maar mag toch wel iets oplopen met de lichturen maar hoeft zeker niet hoger te zijn dan een graag of 14 a 15 .Op het moment dat de vogels de kweekbakken ingaan dan kan de temperatuur zo wat een graag of 18 zijn dit is meer dan voldoende. 

Man heeft wat meer tijd nodig :

Zoals hierboven beschreven heeft de man wat meer tijd nodig dan de poppen  ,men weet dat gewoon ,en men moet hier dan ook rekening mee houden ,en er iets aan doen. Ik vang dit op de volgende manieren op .Na ongeveer 5 ½ week plaats ik de manen in de kweekbakken ,ik geef hier bij wat meer temperatuur ,en ik plaats enkele poppen tegenover deze manen in een TT kooi ,op deze manier worden de mannen sneller heviger of wel gezegd goed in broedconditie ,en zullen daardoor ook goed bevruchten . De periode dat de mannen alleen zitten is afhankelijk hoe ze reageren en gaan fluiten ongeveer  1 ½ week.  

Wat betreft de voorbereiding op de kweek ,wat te doen met je voeding staat in het artikel Deel 2

E Mail   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.