Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Deel 3 het koppelen van de vogels

geelmozaiek koppel


Het koppelen  na de voorbereiding op de kweek : Deel 3 w.v.gils                    .   

In mijn vorige artikels heb ik het gehad over de voorbereiding en de voeding tijdens het in conditie brengen van de kweekvogels .Hier hebben we vast gesteld dat het erg belangrijk is de vogels goed te opserveren ,en alleen met vogels van voldoende ouderdom ,en gezonde vogels aanvang moeten nemen .ik heb de voorbereiding beschreven over het licht ,en de voeding allemaal belangrijke zaken die we zeker goed moeten beheersen en nakomen ,Ook zo met het ontsmetten en bestijden van ongedierte de aandacht hieraan mag nooit verslappen.Voor het koppelen hebben we de vogels uiteraard nog eens goed gecontroleerd op ziekten ,en of darmstoornissen ,zieke vogels niet gebruiken voor de kweek dit is duidelijk .Maar ondanks dat de vogels ogenschijnlijk gezond zijn ,doen de meeste kwekers toch nog een kuur geven .Ik zelf geef een kuur met Baycox een soeplepel op 1 liter water dit 3 dagen dan  2 dagen een vitamine kuur Alvithyl ,en daarna nog een kuur met Baycox. Dit om de eventuele cocidiosse nog te kunnen onderdrukken ook al is die niet meer vastgesteld .doen we voor alle zekerheid toch nog deze kuur. Uiteraard voor alle vogels in je ruimte. Het kuren met  ESB3 kan ook men geeft dan 1 gram  / liter drinkwater 5 dagen lang ,dan twee dagen een vitamine kuur daarna kan men nog eens een dag of  3 deze ESB3 kuur herhalen. 

Ook bij het koppelen van de vogels zijn er nog zaken die we zeker even in het oog moeten houden ,en ook moeten nakomen .Zoals ik al beschreef in het vorig artikel kooi ik de mannen het eerste op ,om de reden dat de mannen wat meer tijd nodig hebben om in conditie te komen dan de poppen ,ik wee ook dat er kwekers zijn die de poppen eerst opkooien ,maar ook zij zullen zeker een methode hebben om de achterstand die de mannen hebben op de poppen in te halen. Zoals beschreven zijn de kweekkooien en de kweekruimte goed ontsmet ,en bestreden tegen ongedierte, De kooien zijn zuiver en op de bodem mag golfkarton ,vogelgrit ,en andere vogel bedekking gelegd worden ieder maakt dit voor zich zelf uit. Uiteraard een bakje met grit en vogelmineralen mag nimmer ontbreken ,Draag ook zorg dat het nestbakje voor of buiten de kooi gehangen kan worden ,is goed voor de luchtcirculatie maar ook de jongen zullen rustiger zijn als ze voor in de kooi zijn grootgebracht. Let ook op dat de zitstokjes niet te hoog maar ook niet los zitten dit kan ook een oorzaak zijn van onbevruchte eieren. Verder gaat mijn voorkeur voor in de nestbakjes een sisal voornestje te plaatsen ,zodat de vogels altijd een vast nest hebben ,ze hoeven eigenlijk het nest alleen maar af te bouwen.Alvorens de mannen in de broedkooi te plaatsen ,knipt men van die vogels de nagels die te lang zijn ,zorg wel dat je niet het leven raakt . Ik weet dat er ook kwekers zijn die de aarsbevedering weghalen bij de mannen ,ik wil dit ten stelligste afraden bij onze kanarievogels om de reden dat  .Als deze zijn weggeknipt of uitgetrokken kan er irritatie ontstaan bij de Tap van de man ,met oorzaak niet bevruchten ,Maar ook als men ze heeft genipt kan de man bij de bevruchting de pop hinderen met de stoppels zodat de pop weg wil komen door deze irritatie met als gevolg onbevruchte eieren. Maar ook staat in veel boeken beschreven dat de stuit ofwel tapbevedering van de man dient als geleidier voor de bevruchting ,dus als dit zo is,is ook de kans weer erg groot dat er onbevruchte eieren zijn .Dus niet de stuitbevedering weghalen. Een geslachtsrijpe man heeft een verdikte tap en een iets ingevallen onderbuik 

Als men de mannen in de kweekbakken zet ,dan ook de temperatuur wat opvoeren ,de maximale temperatuur is 18 graden voldoende ,het aantal lichturen is ongeveer 14 ½ uur. Hou wel rekening dat de klok nog een keer verzet gaat worden ,stel deze zo in dat als je moet gaan werken  het licht aan is als je s,morgens moet gaan voeren. De mannen zitten in de kweekkooi ,en ik plaats daarvoor enkele poppen voor ,je zult zien diverse mannen zullen snel reageren ,Zoals beschreven extra voeding geven ,en eivoer 3 maal per week geven ,na ongeveer  1 ½ week kunnen de poppen er bij .de broedrijpe pop heeft een stomp uiteinde met de vorm van een kippenei !!! Je zult zien bij goede gezonde in broedconditie zijnde vogels worden er al diverse vogels direct bevlogen ,dit is een teken dat alles prima is verlopen ,uiteraard zullen enkele vogels pas later elkaar vinden maar de grootste aantal zal vrij snel het met elkaar eens zijn. Het zal ook wel eens gebeuren dat vogels met elkaar blijven vechten ,het houd maar niet op .Hier moet je gaan ingrijpen de reden kan verschillend zijn maar meestal is een van de vogels nog niet broedrijp ,ofwel is een van de vogels gekoppeld op de lokroep van een aandeed vogel ,Let er maar eens op de pop roept ,en dikwijls aal er dan steeds een zelfde man antwoorden .Als het mogelijk is wat kleur en tekening betreft kan me dan de pop bij die man plaatsen je zult zien dat het dan wel pakt. Ook de op enkele dagen wegnemen en s,avonds weer terug plaatsen helpt wel eens .Maar let er wel op bij blijvende vechtende vogels. Na een 4  tal dagen geven we nestmateriaal en de vogels kunnen beginnen ,ook hier zie je bij een goede voorbereiding dat de poppen direct aanvangen met het maken van een nest.

Zorg dat het nest goed word afgewerkt of help de vogel door met een lamp door het nest te draaien. Als de vogels beginnen met nest te maken ,ben ik voorstander om de eitjes te rapen ,en deze terug te geven bij het  vierde ei ,bewaar de eitjes niet in de zon ,maar op een schaduw plaats. Daarna beginnen de poppen met broeden ,en na  een  14 tal dagen komen de jongen ,zorg in je kweekruimte voor voldoende lucht en zuurstof  60 a 70 % ,en zorg dat de vogels regelmatig een bad kunnen nemen ,en of sproei de eitjes iets wat nat . Verder regelmatig controleren of de eitjes niet vast komen te liggen in het nest ,en dat ze de pop goed kan draaien. Weet en let er maar eens op een gezond broedsel blinken de eitjes en liggen altijd met de spitse punt naar elkaar toe. Een goede broed toegewenst. .Wout.

E-mail   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.