Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Deel 4 jongen komen uit het ei.

nest jongen rood


Jongen komen uit  het ei Deel 4.                            Wout van Gils.. 

In het vorig artikel hebben we het gehad over het broeden en we zijn er mee gestopt toen de jongen bijna uitkwamen .Hier wil ik de draad weer oppakken .Daags voordat de jongen uitkomen geven de vogels drinkwater met daarin appelazijn ,de hoeveelheid daarvan is 10 m/ per liter water ,dagelijks wel vers geven dit de eerste  6dagen geven ,daarna 2 a 3 maal per week   .Weet wel appelazijn halen in een goede bioform winkel ,want er is ook daar veel verschil in. Tevens geeft men daags voor het uitkomen al wat eivoer ,en de eitjes nog even licht benevelen kan zeker geen kwaad..Ook het  zaad wordt rijkelijk voorzien. En dan maar afwachten tot de jongen uitgekomen zijn .Als deze jongen uitgekomen zijn ziet men bij goed gezonde jongen de dons mooi wit recht op staan ,en meestal zit er in het kropje al een geel eivoer  kropsap ) streepje ,dit is schitterend zo als je dat ziet een teken dat alles zeer goed verloopt. Vanaf dat moment geeft men indien mogelijk  3 maal daags wat eivoer ,moet men nog gaan werken kan  2 maal daags ook voldoende zijn .Sommige kwekers zweren bij groenvoer als er jongen zijn ofwel kiemzaad ,ik zelf doe het niet en ben er ook geen voorstander van .Geef je wel groenvoer dan de eerste levensdagen  zeker niet daarna niet meer als wat op is in 1 uur .Al wat je meer geeft grote kans op darmstoornissen. Als je kiemzaad geeft zorg voor een echte zo klein mogelijke kiem grote kiemen vragen om grote problemen .En als je groenvoer wilt geven dan ook nooit s,avonds en ook niet bij erg warm weer. Maar nogmaals ik geef aan de jongen in de kweekkooi geen groen voer.!!!! Als men met roodfactorige vogels kweekt is het aan te bevelen de ouders  2 dagen voor het uitkomen roodstimulerende middelen te mengen onder het eivoer ,dit zal de doorkleuring van de vleugel en staartpennen zeker ten goede komen. Afhankelijk wat de grote van de nesten zijn en de leeftijd van de jongen zal men wat meer eivoer moeten geven ,en ook zal er meer zaad nodig zijn .blijf de ontlasting goed controleren ,en indien je dunne mest merkt direct handelen ,maar met het geven appelazijn ,en de producten die ik meng onder mijn eivoer met name  Megabactin  - Winmix en Megabactol zal dit weinig of niet voor komen. 

Een periode van waakzaamheid is zeker geboden als men de jongen gaat ringen ,de meeste poppen als de jongen geringd worden als er voldoende ontlasting rond het nestje zit ,zullen de jongen niet uit het nest gooien ,om de eenvoudige reden dat de pop het nest niet meer zuiver maakt daar de jongen de ontlasting op de rand van het nest gooien. Maar bij sommige poppen is en blijft het opletten geblazen ,zij willen nog dikwijls het nest zuiver met alle gevolgen van dien .Dus met het ringen altijd blijven controleren .dit voorkomt teleurstellingen ,en gebeurt het nog gooi dan nog niet te snel het jong weg ,maar hou het een tijdje in je handpalm ,en je zult zien dikwijls komt er weer beweging in.Tegen dat de jongen ongeveer 1 6 a 18 dagen oud zijn afhankelijk hoe de jongen gevoerd en gegroeid zijn  plaats ik de nesten op de bodem van de kooi ,en op dat moment geef ik ook weer een nieuw nest op de oude locatie . Vrij snel zal de pop overgaan naar het maken van een nieuw nest ,en ze zal ook gewoon de jongen blijven voeren .En meestal heeft de pop met deze methode het eerste ei gelegd als de eerste jongen uit het nest springen ,op deze manier is het veren pikken tot een minimum beperkt .Al moet ik bekennen dat ook dan nog wel eens verenpikken voorkomt. Het is dan wel ideaal als men Baby kooien heeft ,in de kwekhokken ,ofwel de baby kooien aan de kooi kan hangen  ( voorzijde ) de methode die ik hier boven beschreven heb is  kweken per koppel. 

De laatste jaren is er ook een andere methode men kweekt per koppel maar na een dag of  10 wordt de man weg genomen ,dikwijls nog direct met het aanvangen van de broed. Men laat de pop de jongen alleen grootbrengen ,en als de jongen een dag of  18 zijn gaan deze in een Babykooi ,met verschillende nesten bij elkaar ,de poppen komen samen voor de baby kooi ,en ze voren gezamenlijk de jongen tot deze zelfstandig zijn .Deze methode geeft weinig of geen geplukte jongen ,geen last van te vette mannen ,daar deze in de vlucht verblijven ,en dus minder onbevruchte eieren ,en ook geen beschadiging ,of eitjes vol ontlasting als men de jongen er bij laat zitten . Deze methode geeft veel voordelen ,maar het is even leren ,en wennen  op deze manier jongen te laten grootbrengen.Als de jongen zelfstandig zijn dan niet direct deze jongen in een volière zetten ,plaats deze eerst in een overgangskooi ,zodat ze daar goed op zaad komen ,en het drinken en eten goed kunnen vonden ,als de vogels een voldoende  V in de staart laten zien ,en al ruim een week zelfstandig zijn dan mag men deze gerust overplaatsen ,zonder schade op te lopen. Hopelijk heeft u er weer mooie jongen tussen  Succes. Wout. E-Mail   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                                    

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.