Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Deel 5 Zelfstandig worden nestjongen

pop broed


 

Het zelfstandig worden nestjongen.  Deel 5                                                                                    W.v.Gils

 Regelmatig hoort men wel weer ergens dat er veel jongen dood gaan zo gauw deze zo goed als zelfstandig zijn .Natuurlijk kunnen er jongen afvallen zwakke vogels selecteert de natuur zelf ook uit. Maar ook vallen er jongen af ,wat zeker niet had hoeven te gebeuren en dat is natuurlijk wel erg jammer ,daar kweken we uiteraard geen vogels voor. Ondanks dat er vogels afvallen waar we niets aan kunnen doen ,zijn er toch voldoende punten waar men op moet letten als men jonge vogels van hun oudere vogels weg neemt hierover iets meer.

Wanneer jongen zelfstandig :

Veel kwekers zien dit direct ,sommige letten op de leeftijd +/- 3 Weken ,maar een erg goed herkennings teken is nog altijd de volgroeide V –teken in de staart van de jonge vogel is deze goed zichtbaar en volkomen dan is de vogel gegarandeerd zelfstandig ,en eet ook al voldoende zelfstandig en pelt ook al goed en voldoende zaad. Uiteraard moet dagelijks ook nog eivoer te beschikking gesteld worden . Als men ziet dat de jonge vogels goed eten ,en de V in de staart is voldoende ontwikkeld kan men de jonge vogels apart plaatsen ,het beste is als men de mogelijkheid heeft de vogels een 14 tal dagen in een overgangskooi ( kweekhok – Klein vluchtje of iets anders ) te plaatsen alvorens men de jonge vogels in en grotere vlucht plaatst. Zorg in deze kooi dat de vogels zeker hun drinkwater goed kunnen vinden ,plaatst dit dicht in de buurt van het zaad en eivoer. Zorg dat er voldoende zitstokjes aanwezig zijn en dat er een goede droge bodembedekking is .Laat hier de vogels een 14 tal dagen in huisvesten ,alvorens de jonge vogels in een ruimere vlucht te plaatsen,blijf ze uiteraard dagelijks goed opserveren,en let op hun uiterlijk doffe ogen ,piepend geluid duidt ergens op ,en het kan zijn dat de vogel iets te kort komt ,of niet voldoende voeding tot zich neemt plaats zulke vogels bij de ouders terug ,of geef een pleegouder. Maar over het algemeen zullen er als je de jonge vogels zo overplaatst weinig problemen voorkomen. 

Vogels plaatsen in grotere vluchten : 

Als de vogels een 14 tal dagen in een overgangsruimte hebben gezeten ,dan kan men deze overzetten in groter ruimte dit is ook aan te bevelen,het is goed voor de ontwikkeling van de jonge vogels. Uiteraard is deze ruimte eerst goed ontsmet en bestreden tegen ongedierte op langere termijn ,maar dat dient eigenlijk altijd te gebeuren,maar wordt wel regelmatig over het hoofd gezien,maar weet wel je krijgt de rekening gepresenteerd als je het niet doet ,en dan is de schade veel groter.  Waar je op moet letten is dat ook het water en voer goed te vinden is de jonge vogels en er voldoende en vast gemonteerde zitstokken zijn .Aan te bevelen is voor elke vogel en afzonderlijk zitstokje . En dat het water altijd zeker in het begin in de buurt van het voer staat. Als men de vogels over zet doe dit altijd s,morgen zodat ze s,avonds de ruimte  Plaatst ook nooit oudere poppen bij deze jonge vogels wand dit zal weer het verenpikken in de hand werken .Zorg ook voor voldoende afleiding voor de vogels en hang er op enkele plaatsen wat strengels trosgierst in ,de vogels zullen er graag in pikken ,en in bezig blijven. Dit voorkomt verveling en ook weer verenpikken. Zorg uiteraard voor voldoende grit en zorg dat de bodem bedekking droog blijft,in het begin zullen de vogels niet alle zaden pikken ,maar na enkele weken is dit zeker het geval ,geef dagelijks nieuw vers zaad en niet te veel denk aan ongeveer 5 gram per vogel per dag. Blijf de eerste maand dagelijks eivoer geven ,en breng dit geleidelijk teug naar 2 a 3 maal per week.

Wat nooit vergeten mag worden is dat de jonge en uiteraard eigenlijk al je vogels twee keer per week badwater krijgen,men mag dit nooit vergeten ,.Doe ook eenmaal per week wat badzout in het water dit komt de bevedering ten goede ,en zal ook vedermijten voorkomen. En ook voor de ontwikkeling van het verenpak van de jonge vogel is dit onmisbaar. Tijdens de rui van de vogels zal hier en daar zeker wel eens een pen vallen uit de staart en of vleugels ,normaal ruien de staart en vleugelpennen niet maar door vechtpartijen en of andere  verliezen vogels wel eens een pen ,aan te bevelen is deze losse pennen uit de ruimte te halen en niet in te laten liggen,de vogels willen hier wel graag aan pikken ( amoniazuren) en dit kan tot verenpikken gaan lijden ,ook vogels die door welke oorzaak ook wat bloeden ook onmiddellijk verwijderen ,en niet laten zitten ,ook dat voorkomt verenpikken .Het opvangen van puimpjes en of losse veertjes gaat goed door in de achterkant van de ruimte in en hoek een schuin plankje te plaatsen ,hieronder verzamelen zich al deze pluimen ,en is zo weer makkelijk te verwijderen .Uiteraard zullen de jongen vogels af en toe voorzien worden van een stukje appel ,appelsien ,en of andere ,maar altijd zoveel wat op enkele uren op is anders geeft men te veel. Verder is het belangrijk eerste en tweede ronde jongen apart te houden ,en niet bij elkaar te plaatsen .En ook geen ouder vogels er bij plaatsen zeker overjarige ,en jonge vogels van elkaar laten uit ruien dus niet bij elkaar plaatsen ,het komt de ontwikkeling van de jonge vogel zeker niet ten goede.

Besluit :

Met al deze zaken hierboven beschreven zullen de jongen zich goed en zonder problemen kunnen ontwikkelen ,en een mooi en gezond verenpak krijgen ,en wat ook belangrijk is er zullen ook weinig vogels sterven ,of misvormde vleugel en staartpennen krijgen ,en hier doen we het toch ook allemaal voor. Succes.  Wout v.Gils.  E-Mail   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.