Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Deel 6 voorbereidig op de kweek

badende-kanarie


 De rui van jonge en overjarige kanarievogels  Deel 6 W.v.gils

De rui is een belangrijk proces in het vogelleven ,maar wij kwekers moeten in deze periode erg waakzaam zijn ,en de vogels voorzien van alle behoeften die ze nodig hebben om goed door de rui te komen . In de kweek hebben de vogels een perfecte verzorging nodig maar de rui periode vraagt dit ook zeker voor onze overjarige vogels ,vraagt dit veel energie. Het is belangrijk te weten dat jonge en oude vogels een verschillende vorm van rui  ondergaan .

A  -  De jonge vogels ruien alleen hun donsveertjes in zijn geheel ,maar geen slag en vleugelpennen

B  -  Bij onze overjarige en oudere vogels wordt de totale bevedering vervangen  in de rui dus ook de volledige staart en vleugelpennen.

Wetend dat de vogels uit een energie verslindende kweekperiode komen ,en aansluitend vallen in de rui ,dan is het duidelijk dat deze vogels alle aandacht en voeding krijgen die er voor handen is. Niets mag ontzien worden. Ik wil hier in dit artikel in het kort aanhalen wat men kan doen om de rui  van jonge en ouder vogels goed te laten verlopen. 

De  rui van jonge  vogels. 

Als de jongen vogels van de ouders gaan met een leeftijd van  ongeveer 28 dagen is het erg belangrijk dat zij in een ruimte komen waar ze redelijk goed kunnen rond vliegen ,Het zal duidelijk zijn dat deze ruimte goed is ontsmet ,en met een product is behandeld tegen bloedluizen vedermijten ,en ander ongedierte .Verder is het van belang dat er in deze ruimte alleen jonge vogels komen te zitten ,en zeker tegen de rui  geen oudere vogels ,jonge en oude vogels altijd voor de rui van elkaar scheiden. Het is belangrijk dat de vogels wekelijks een keer of  3 badwater krijgen met daarin badzout volgens voorschrift op de verpakking van het badzout. Ook zorg dragen voor afleiding van de vogels dit kan zijn er wat touw in te hangen zodat ze hier hun tijd meer kunnen ombrengen ze zitten hier graag in te pluizen ,ook een bos trosgierst zal voor de nodige afleiding zorgen .Verder als de vogels in de rui zitten wekelijks een halve ajuin geven doet ook het verenpikken en de rui verminderen , Af en toe een stukje appel en of wortel mag ook ,maar nooit meer als wat op een dik uur op is . Natuurlijk is een goede zaad mengeling een must met wat toevoeging van wat gepelde haver ,en ook de dagelijkse portie eivoer mag niet vergeten worden ,evenals de wekelijkse vitamine in het drinkwater. Zeer belangrijk is nogmaals zorg dragen voor voldoende goede voeding afleiding , eivoer maar ook niet te veel vogels in een te kleine ruimte .Op deze manier zullen uw jonge vogels goed door de rui komen ,en wekelijks zie je het plaatje veranderen ,een gevaarlijke tijd voor jonge vogels maar wel een mooie voor de kweker ,we gaan zien hoe de vogel er uit komt te zien ,en klopt het wat we in gedachte hadden.  

De rui van overjarige vogels : 

Deze loopt eigenlijk wat verzorging betreft gelijk aan de jongen vogels ,ook dienen deze vogels apart gehouden te worden van de jonge vogels en ook voldoende vliegruimte hebben Verder alle zaken genoemd in het bovenstaande schrijven. Wel kunnen we overjarige vogels wat helpen sommige vogels hebben moeite om in de rui als zowel uit de rui te komen .We kunnen deze vogels wat helpen door hun staart een gedeelte af te knippen ,hier bedoel ik mee knip de staart af ongeveer  10 a 15 m/m achter het leven van de staart pennen de staartpennen zullen dan afsterven ,en de vogels stoten dan ook makkelijker en sneller deze staartpennen af ,en hoeven er minder energie in te steken .die ze dan weer kunnen gebruiken voor het verwisselen van de rest van het verenpak. Je ziet in de rui dient men ook zoals eigenlijk altijd de vogels perfect te verzorgen ,en we krijgen na deze periode een vogel terug in volle glanzende bevedering ,Maar help de vogels daarbij succes. E-Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.