Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Opvoeren gele kanarie vogels.

badende-kanarie


 

Opvoeren van Gele kanaries.           Wout van Gils.

Inleiding :

Regelmatig komen hier vragen over .Waarom opvoeren ,hoe opvoeren ,hoe lang opvoeren welk product , enz enz. Je zou zeggen nou geef een product naam ,en de bijsluiter en je bent begonnen. Helaas zo werkt het meestal niet .Vele onder ons kennen nog van vroeger de pennen trekkerij ,vooral bij de rode vogels , en ook al in mindere mate bij de gele vogels .Gelukkig is deze praktijk voorbij gestreefd ,en zijn er andere methoden .

Aandacht aan de kleurdiepte .

Tijdens de praktijk (vroeger ) van de pennen trekkerij zijn er een aantal kwekers toch meer gaan letten op de kleurdiepte van de pennen en met succes En dat heeft zeker geleid tot vogels die in de pennen ook dieper werden van kleur .De selectie ging hier een rol spelen En hier is men ook mee doorgegaan .Ook ging de voeding een rol spelen ,De raapzaad ,en wildzaden leverden ook een hoeveelheid extra kleurstof ,in sommige mate zelfs te veel daar de kleur overhevelde naar oranje toe. Ervaren kwekers gingen verder zoeken ,en meerdere was het al opgevallen dat bij sommige vogels de pen omzoming varieerde van breedte ,deze kleurloze omzoming werd bij die kwekers belangrijk aandachtspunt. Men selecteerde zoveel mogelijk vogels met een brede kleuromzoming .

Wanneer beginnen met opvoeren :

Het zal iedereen wel bekend zijn dat het opvoeren alleen maar noodzakelijk is voor de vleugel en staart pennen ,daar deze het eerste jaar niet vervangen worden .Het opvoeren gebeurt dan ook alleen maar in het nest .Er zijn al kwekers die beginnen met kleurstof te geven bij het maken van het nest door de pop maar daar ben  ik nie direct een voorstander van De kans  dat de gele kleuir verloopt  naar  oranje  is erg groot.  .!!!  Het extra toevoegen van carotheen houdende zaden is in deze periode zeker niet meer aan te bevelen. Dit geld tevens voor het te lang de gele kleurstof toe te dienen ,de kleur geel zal dan gaan overhevelen naar oranjeachtig ,wat totaal foutief is. De kleur geel wordt dan te warm.

Waarmee opvoeren :

Tegenwoordig zijn daar diverse producten voor in de handel ,enkele producten die ik ken en waarvan ik weet dat deze veel gebruikt worden zijn Quiko Geel Intensief ,en ook de vloeibare Luteine . De hoeveelheid van Quiko is ongeveer 10g op500ml water of 500 gram eivoer. De luteine zou de quikon geelhoeveelheid zijn 50 ml op een kgr Eivoer .Het geheel in de koelkast bewaren. Er zijn nog andere kleurstoffen maar met al zoveel producten ieder heeft zijn eigen merk en hoeveelheid. Vooral is van belang zoals ik al eerder vermelde dat je de kleurdiepte goed kent van de vogels ,en een zeer goede selectie daarvan ,geeft met de nodig inzicht en kennis van je een goede doorkleuring van de pennen .Doe je zo maar wat dan zal de kleur nooit of zelden goed doorgekleurd komen .En nogmaals wees voorzichtig met te veel aan caroteenhoudende zaden. Doe je dit wel ,hou er dan rekening mee dat je misschien de hoeveelheid kleurstof wel iets moet verminderen Het opvoeren moet goed zijn al het andere is fout ,en veel ervaring is noodzakelijk .En leergeld moeten we hier zeker ook betalen .

Is het opvoeren wel gezond ???

Al de extra kleurstoffen ,medicatie ,en al de andere zaken die we te veel geven zijn belastend en niet goed voor onze vogels .Zeker de kleurstoffen werken erg leverbelastend voor de vogel . Daarom geven deze kwekers dan ook regelmatig na het voren van de kleurstof een lever ontlastend product .enkele bekende producten zijn Sedechol ,Biochol en er zijn zeker nog andere .producten die de lever ondersteunen . Maar te veel en roekeloze dosering brengt zeker onherstelbare schade toe aan de vogels.

Besluit :

Het opvoeren van vetstof vogels vraagt veel kennis en selectie van je vogels ,met daarbij de nodige ervaring met het opvoeren .Maar selectie staat op nummer een ,met daarbij het correct en gezond opvoeren van je vogels . En dat er al veel vakmensen zijn die al een perfecte selectie hebben ,en het opvoeren al goed onder de knie hebben blijkt wel op de vele mooie en goede vogels op onze tentoonstellingen.OPM : Om de lever te ontlasten kan men 5 dagen geel stimulans geven ,dan weer 2 dagen geen kleurstof ,in die periode kan men ook nog een daagse kuur doen met sedecol doen .Succes Wout van Gils.   E-Mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.