Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Kweek problemen bij kanaries.

eitjes schouwen

 

Enkele  Kweekproblemen bij Kanaries.                                         Wout van  Gils. 

VAESEN aAlle kanarie kwekers hebben wel eens problemen gehad tijdens de kweek, zij die zeggen dat er nooit problemen voorkomen moeten nog geboren worden. Met dit artikel probeer ik enkele mogelijke problemen te omschrijven en zo mogelijk een oplossing aan te dragen. Het is niet uitgesloten dat ik niet alles omschrijf of dat er nog ander oplossingen voor bepaalde problemen zijn. Verder op mijn site vindt je  zeker  nog  meer  uitgebreide  informatie

De lichturen :  

Dit  is een van de  meest gemaakte  fouten ,het niet  goed  omgaan met de lichturen ,zoals  je  weet zijn er  2 methoden .Het licht  direct op 15 uren zetten ,weet wel dat met deze methode  de  mannen een dikke  week later in conditie zijn dan de  poppen .Dus  de mannen een week eerder beginnen op te  lichten .De andere methode  is het  langzaam  opvoeren van de lichturen tot 15 Uur in een periode van 6 a 7 weken

 De voeding :

 Vanaf deze tijd ,dus de voorbereiding op de  kweek mag je  niet  meer  veranderen van voeding ,blijf  bij je  merk wat je de hele  winter hebt gegeven  ,en ga niet  veranderen ,Wel gaan we  wat extra toevoegingen geven ,dat is  Oa .We gaan  megabactin  onder het eivoer  doen  ,geven wat extra hennep ,en negerzaad ,ook wat witte pirella  onder het eivoer  doen is aan te bevelen  .Verder regelmatig  tot  aan het  koppelen Fertibol  of tarwekiem olie toevoegen  onder  het  zaad of eivoer. En wat zeer zeker niet mag ontbreken is de Megabactin dit blijft men geven 3 maal per week

 Vechten:

 Regelmatig komt het voor dat twee bij elkaar geplaatste vogels vechten en hierdoor de rust in het hok verstoren. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zo kan het zijn dat er twee mannen bij elkaar  geplaatst zijn blijf controleren. Ook is het van belang dat de vogels oud genoeg en broedrijp zijn, plaatst men een pop die nog niet voldoend broedrijp is bij een broedrijpe man dan kan men trammelant in de kooi verwachten. De leeftijd  moet  minimaal 9 Maanden zijn .

Pop Begint niet:

 Ook komt het voor dat een pop niet begint met de bouw van een nest. Dit kan komen doordat er nog onvoldoende lichturen zijn zodat deze pop nog niet in broedstemming komt. Ook is het mogelijk dat de pop nog te jong is, 9 maand oud is wel minimaal, maar liever nog iets ouder. Het wil ook wel eens helpen om een andere man bij de pop te plaatsen. 

Onbevruchte eieren:

 Dit is een probleem dat regelmatig voorkomt, een iedere kweker heeft wel eens een koppel met onbevruchte eitjes. Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. De man kan nog niet voldoende broedrijp zijn, of de pop laat zich niet treden. Dit kan weer veroorzaakt worden door te lange nagels van de man. Wanneer de nagels te lang zijn zal dit voor de pop het gevoel geven dat zij geprikt wordt met een naald, en zij gooit vervolgens de man van haar rug. Ook komt het voor dat de man of de pop niet vruchtbaar is, ook in dit geval geen bevruchte eieren. Wanneer de zitstokken niet goed vastzitten kunnen deze gaan draaien, waardoor de vogels van de stok glijden. En wat te denken van zitstokken die  te hoog staan !!!!

Eieren komen niet uit: 

Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. Bij een te lage luchtvochtigheid zal de eischaal te hard worden en kan het jong de schaal niet breken. Ook kan door verschillende oorzaken het jong in de dop zijn afgestorven door beschadiging van de schaal of door erfelijke afwijkingen. De eitjes zijn vast komen te  liggen ( blijf controleren ) Of de pop heeft om een of andere  reden het nest verlaten.

 Ouders Voeren niet: 

Wanneer de pop en de geboren jongen goed gezond zijn, zal het voeren van de jongen geen enkel probleem geven. Wanneer dit niet zo is kan verschillende oorzaken hebben, ik zal enkele noemen. De pop is uit conditie, probeer de jongen over te leggen naar andere nesten. De jongen zijn verzwakt, probeer een druppel water met druivensuiker in de bekjes van de jongen te druppelen en verstrek een zure appel. Onder het eivoer Ook enkele  pinkies geven wil ook wel eens helpen. ook kan het zijn dat de jongen niet gezond zijn, ook dan lijkt het of er niet gevoerd wordt, de jongen zijn dan echter te zwak om te bedelen om voer. Vaak zal dan de ontlasting van de jongen niet goed zijn.

 Plukken:

Wanneer de jongen goed in de veren beginnen te komen, kan het gebeuren dat de jongen worden geplukt. In ernstige gevallen zo erg dat deze helemaal kaal zijn en zullen sterven doordat ze de warmte niet kunnen vasthouden. Vaak is het de pop die weer wil beginnen met het bouwen van een nieuw nest, ook wil soms een vervelende man beginnen met het plukken van de veren. Wanneer men constateert dat er geplukt wordt kan men de jongen in een babykooi plaatsen, voor de tralies van de broedkooi. Zelf plaats ik de jongen met de kweekman in een andere kooi, en laat ik de man de jongen verder grootbrengen. Ook kan het helpen om voldoende nieuw nestmateriaal te verstrekken. En dit  al doen als de jongen zo een  14 tal dagen  oud zijn.

 Willen niet op zaad komen.

 Het kan gebeuren dat jongen die bij de ouders zijn weggehaald dik gaan zitten. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongen nog niet geheel zelfstandig zijn, ze moeten ca 30 dagen zijn. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de vogel, er zijn ook jongen die na 25 dagen zelfstandig zijn maar ook die dit na pas 35 dagen zijn. Ook wil het nog wel eens een probleem zijn om de zaden goed te pellen, men kan de jongen dan zaad geven dat even gemalen is in een koffiemolen. Of met een fles over het te geven zaad te rollen ,dan  is  het  zaad ook wat gebroken,

Ongedierte:

Een groot probleem tijdens de kweek kan bloedluis zijn, een klein mijt dat zich te goed doet aan het bloed van onze vogels. Vaak zijn deze met de voor ons legaal beschikbare insecticiden niet goed te bestrijden. Een veel gebruikt  middel is  de Evermectine .Meer over bloedluizen  ,en zijn bestrijding vind  je zeker  op mijn site. En ga dit  ook lezen en toepassen  ,want een maal bloedluizen heeft je kweek veel geleden  .En het bestrijden er van is  goed  mogelijk  voor  iedereen. Succes met  je  kweek Wout van Gils. E-Mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.