Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Kweken mozaieken, man of pop lijn ??

tekening  Mozaik koppel

kweken keuze mozaïek poppen of mannen.

De mozaïekfactor heeft een grillige verervingvorm daar zijn de meeste kwekers ondertussen wel achter bezit. Er is altijd gedacht dat de mozaïekfactor volledige geslachtsgebonden vererft, maar naar verschillende onderzoeken en testen blijkt dat het maar gedeeltelijke waar is. Dat bij het kweken met de mozaïekfactorgoed moet op letten met de lengte van de bevedering anders komt er een vervelende groei van de veren naar voren ,met noemt dit lumps .

Lumps is geen ziekte, het komt door de groei van de veertjes onder de huid, ze zijn te zacht en hebben geen kracht om door de huid heen te prikken.geelmozaiek koppel Het gevolg ervan is dat er een bolvormig gezwel op de huid ontstaat, waarin niet ontwikkelde veertjes zich ophopen. Daarom is het niet verstandig om steeds maar lang bevederde vogels te blijven paren .Ook het verenpikken kan lijden tot lumps knobbels ,veelvoorkomend lupms knobbels komen bij de mozaïeken voor op de schouders ,daar waar de schoudervlek zich openbaart.

Men moet daar weinig zelf aan doen meestal als de lumps niet te erg is valt de knobbel er van zelf af na de rui periode, wel zal er een lichte beschadiging van het verendek zichtbaar blijven.

Man type of pop type kweken.

Het is praktisch onmogelijk om uit een koppel mozaïeken zowel goede type’s 1 en type’s 2 te kweken .Uitzondering zullen hier ook wel weer eens de regel bevestigen. Dus u zult moeten kiezen of type 1 of type 2. Of wel een mannen lijn of pop lijn opzetten. Maar belangrijk is wel deze lijnen goed van elkaar te houden Wilt u toch beide type’s kweken dan moet u rekening houden met het samenstellen van de kweekkoppels.

Voor de type 1 : Moet u dan een pop gebruiken die de oogstreep achter het oog heeft, een kleine schoudervlek en een kleine borstvlek. De man die u hiervoor moet gebruiken moet een zo klein mogelijk masker bezitten, het liefst licht gespleten boven de snavel en een zo klein als mogelijke schouder- en of borstvlek.

Voor type 2 : Een pop gebruiken die het begin van een masker vertoont, met duidelijke schouder- en borstvlek. De man moet een vol masker hebben een borstvlek die op een driehoek lijkt, niet te groot en een normale schoudertekening. Zo heeft u de meeste kans om goede type’s 1 en type’s 2 te kweken.

De voeding :

Bij mozaïeken en vooral bij de lipochroom mozaïeken is het van belang op te passen met carotheen houdende voeding. Het is bekend dat in sommige zaden caroteen houdende stoffen zitten denk maar eens aan raapzaad.. Er is momenteel speciale mozaïekzaad en eivoer in de handel verkrijgbaar,en dat door veel mozaïekkwekers wordt gebruikt.

De Kleurstof : Als u mozaïeken kweekt in het geel of rood is het belangrijk te weten wanneer u begint met kleurstof te geven. In het algemeen is dat na 6 à 7 weken, als de jongen aan de jeugdrui beginnen. Een andere goede indicatie is ook als de staartpennen volgroeid. En nog veel belangrijker is als u kleurstof geeft dan steeds dezelfde hoeveelheid. Doet u dat niet dan worden de vogels twee kleurig en ongeschikt voor de tentoonstelling. Veel kwekers doen het door het water, het nadeel hiervan is dat het gauw naar de bodem van de waterfles zakt ,en de omgeving van het drinkflesje wordt een rode knoeiboel. De meeste kwekers doen het onder het eivoer en mits steeds de zelfde dosering aan te houden gaat dit perfect. succes met de mozaieken .E-Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.