Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

De Luchtpijp mijten.

Ziekteverschijnselen door mijten.OA : Luchtpijp mijt
bloedluisDe mijten veroorzaken ontstekingen, mede doordat zij zich met hun klauwen vasthaken in slijmvliezen en bloed van de gastheer zuigen. Uitwendig ziet men enig verlies van conditie, wat bol in de veren zitten, verlies van stem (zangvogels), ademhalings moeilijkheden/ hapt zichtbaar naar lucht met knarssende en piepende geluidjes. Indien men zo'n vogel ter hand neemt en vlak bij het oor houdt hoor je een piepende/zware ademhaling. Met vrij regelmatige tussenpozen worden slikbewegingen gemaakt en ziet men wurgende pogingen om iets uit de luchtpijp omhoog te werken, waarbij vaak de kop zodanig bewogen word alsof de vogel iets wil wegslingeren. Bij zware infecties kunnen sterfgevallen optreden.
Aantonen van de luchtpijpmijt bij de levende vogel
De mijten bevinden zich in de luchtpijp, de longen en de luchtzakken, ingebed in wat slijm. Als de mijten in de luchtpijp aanwezig zijn, kunt u deze soms bij de levende vogel waarnemen als u als volgt handelt. Maak de veren van de hals met water vochtig en veeg deze dan zodanig omhoog en omlaag, dat aan beide zijden van de hals een strook onbevederde huid vrijkomt. Door nu de halshuid naar de borstzijde uit te trekken, komt de luchtpijp in de huidplooi te liggen. Indien vervolgens de vogel voor een lampje houdt ziet u de mijten als zwart puntjes in de luchtpijp.
Hoe vindt de besmetting met de mijten plaats?
Zowel de volièrevogels als vogels in de vrije natuur kunnen gedurende langere tijd dragers van de mijt zijn zonder ziek te worden. Het kan dus weken tot maanden duren voordat een besmetting zichtbaar wordt. Op deze wijze kan ongemerkt de mijt in een vogelbestand ingebracht worden. Besmetting van de andere vogels vindt plaats door voornamelijk de vrouwelijke mijten die in de neusholte voorkomen. Uitwendige omstandigheden, zoals een te hoge of een te lage luchtvochtigheid en temperatuur, voeder - of omgevingswisseling en sociale stress kunnen de ziekte plotseling acuut maken. Via het voer kan het tijdens het voederen van de jonge vogels door hun ouders overgebracht worden. Vanaf het besmet raken met de mijt kan het weken tot zelfs maanden duren voordat de ziekteverschijnselen optreden. Sternostoma tracheacolum, leggen eieren in de longen van de gastheer. Larven komen uit kort na het leggen van de eieren en verpoppen zonder voeding. Vrouwelijke nimfen(larven) verplaatsen zich naar de achterste luchtzakken terwijl de mannelijke nimfen de neiging hebben om binnen de longen te blijven om daar hun ontwikkeling te voltooien. De zwangere vrouwelijke mijten hebben de neiging om de achterste luchtzakken te bezetten , de nimf zit ook in de luchtpijp van de gastheer terwijl de volwassen niet-zwangere vrouwelijke mijten zijn  aangetroffen in de bovenste luchtwegen, met name in de keelholte en neusholte. Met experimenten en waarnemingen komen we tot de conclusie dat de levenscyclus (van ei tot volwassen) is afgerond in minder dan 6 dagen. Overdracht wordt veroorzaakt door de volwassen niet-zwangere vrouwelijke mijten, in deze fase kom je ze vaak tegen op de kop en het verenkleed, snavel en neusgaten van besmette vogels. Ze worden zo overgedragen tijdens het elkaar poetsen, niesen of drinkwater,voeding, zitstokken of andere oppervlakken. Volwassen mannelijke mijten zijn meestal in kleine hoeveelheden of zelfs afwezig bij de besmetting, ter ondersteuning van dit argument kunnen maagdelijke vrouwtjes spontaan bevruchte eitjes leggen met voornamelijk mannelijke nakomelingen. En zo zijn we het ringetje weer rond.Bestrijding Luchtpijpmijt   met Bogena anti luchtpijpmijt .
Om de luchtpijpmijt effectief te kunnen bestrijden is het van belang dat alle mijten, dus ook die in diepere gedeelten van het luchtzaksysteem of in de buikholte, worden bereikt. Vandaar dat Beaphar heeft gekozen voor het zogenaamde spot-on systeem . Hierbij wordt het werkzame middel direct op de huid aangebracht. De vloeistof dringt door de huid heen, wordt opgenomen in het bloed en doodt alle in het lichaam aanwezige mijten. Werkzamestof: Ivermectine 0,12 %                                    
Bij constatering van luchtpijpmijt dienen alle vogels in de voliere behandeld te worden.De dosering is een druppel per vogel, aan te brengen op de onbevederde huid in het halsgebied of onder de vleugel(oksel). Het is beslist noodzakelijk de veertjes wat opzij te houden en er zorg voor te dragen dat de druppels op de huid komen, en niet op de veertjes, teneinde goed opgenomen te worden.

Om te voorkomen dat door een vogel die aan de aandacht is ontsnapt alsnog de rest weer besmet, verdient het de aanbeveling om na 4 weken de behandeling nog eens te herhalen. Als luchtpijpmijt regelmatig in u bestand voor komt dan bij voorkeur vogels 1-2 maanden voor de kweekperiode behandelen. Ook ouders besmetten de jongen in het nest. (voorkom nestbesmetting)
Na deze behandeling zal het zeker gedaan zijn met deze mijt ,maar kan er toch nog een knarsend en piepend geluid blijven hier en daar, maar dan hebben de mijten duidelijk schade aan de luchtpijp en longen teweeg gebracht ,en dit zal dan blijvend zijn ,zeker bij een schrikreactie van de vogel zal hij dit knarsend geluid laten horen ,over het algemeen gaan de vogels hier niet dood aan ,mits je ze op tijd behandeld natuurlijk. Bij goed observeren en tijdig ingrijpen zal dit probleem niet of nauwelijks voorkomen en gebeurt het toch dan is het bij tijdig ingrijpen te bestrijden
.

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.