Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Bio ritme.

Bio ritme.                                                                                      Hr Coster.

Naar aanleiding van het schrijven van uw Hr J.p.M Graafmans .Wil ik graag een reactie geven op dit schrijven .Op de eerste plaats proficiat  om zo een punt ( Bio – Ritme ) op uw vergaderingen te plaatsen ,dit zal zeer zeker de vergaderingen interessanter en leerzamer maken . Op het schrijven naar mij toe met de daarbij behorende vragen kan ik niet direct een correct antwoord op geven Daar ik de Bio-Ritme theorie nog niet 100 % toepas en me verder in verdiept heb. Ik heb inderdaad toentertijd het artikel doorgelezen ,en stelde toen ook daar in vast dat er een groot aantal zaken zijn waarin ik me zeker kan vinden ,en die ik al toepaste bij mijn kanariekweek. Maar dat ik dit deze theorie verder heb onderzocht nee dat niet. 

Enkele van deze zaken zijn

1 – Begin jaarlijks op de zelfde periode te kweken.

2 – Let erg goed op leeftijd vogels ,en geboortedatum en erfelijkheid.

3 -  Plaats inderdaad de koppels na een dag of  7 bij elkaar.

4 -  Hou jongen door uit koppels die steeds bevruchte eieren hebben ,goed voeren ,groeien niet plukken enz.

5 - Ja alles goed noteren in een kweekboek kan niet genoeg gezegd worden

6 – Goede voorbereiding ,met juiste voeding ,en het omgaan ( Instellen )van de lichturen. 

Zoals ik al eerder vermelde ,kan ik niet oordelen of de Bio – Ritme theorie klopt ,ik pas hem niet toe zoals beschreven ,maar kan me er wel heel ver in vinden ,al moet ik toch ook vermelden dat voeding ,gezondheid ,conditie en het omgaan van de lichturen er ook een grote rol in spelen ,maar dat geld natuurlijk altijd.Bij mij beginnen de poppen te leggen voor de tweede ronde omstreeks dag  36 T/ 40 .Ik zit hier iets eerder omdat ik als de jonge vogels  na omstreeks 18 dagen op de bodem van de kooi plaats ,en dan geef ik de ouders op de oude locatie een nieuw nest . Dit geeft mij de volgende voordelen op ,de ouders beginnen ongeveer direct aan een nieuw nest te maken ,en er zijn meestal al een of  twee eitjes gelegd als de jongen uitvliegen .Het veren pikken komt op deze manier erg weinig meer voor .En de bevruchting is meestal ook goed te noemen .Wel worden mijn mannen goed in de gaten gehouden als ze rond deze tijd niet te vet zijn geworden !!!!! Deze controle doe ik op als de jongen ongeveer  14 dagen oud zijn ,zijn ze wat te vet dan gaan ze een dag of  5 in een volière met andere mannen om wat af te vallen ,en dat gaat goed  op deze manier de mannen zijn in de cyclus ,jagen fel achter elkaar ,en het wat overgewicht is er zo af. En kunnen zo weer terug naar de poppen.Als je deze dagen omrekent zit er toch een vergelijking in het geen dat er beschreven is in het artikel wat jullie op je vergadering behandelde. Maar inderdaad ik ben het met  Hr Graafmans eens we zitten wel wat langer dan de dagen die de Hr Koster opgeeft. Dat ook de paring 14 tot  19 dagen voor het leggen van de eieren plaats vindt. Vindt ik persoonlijk ook wel erg lang hoor .Ik reken hier tussen de 4 a 9 dagen !!Op uw vraag of deze theorie ook bij andere vogels zou gelden dat kan ik niet bevestigen ,omdat ik zoals ik al eerder vermelde wel van deze theorie gelezen ,en gehoord heb maar hem zelf niet volledig toepas .En er dus geen oordeel over kan geven en kan doen. 

Conclusie ??? : 

Het onderwerp Bio – Ritme vindt ik er interessant ,maar een aantal zaken hierin genoemd zijn normaal bij het kweken van vogels .Het streng selecteren een goede erg goede administratie ,en inderdaad gebruik maken van de geboorte datums van je vogels ,en goed toewerken naar de hoogte punten (drift ) van zowel de man als de pop is erg belangrijk en noodzakelijk ,en uiteraard de juiste voeding gezondheid en voorbereiding spelen hier ook een grote rol bij .Het is dus niet alleen het Bio –Ritme wat men goed moet beheersen maar ook de hierboven genoemde zaken horen bij dit Bio – Ritme .Ik zelf selecteer al vele jaren op bevruchting – grote nesten – goed voeren – veren pikken –de groei ,en uiteraard vorm ,kleur ,en grote . Maar vooral op vogels die na het koppelen  en het paren tussen de dagen  4 en negen hun eitjes hebben gelegd .En dat resulteert heden ook als ik een  40 tal koppels koppel en meestal +/- 36 op de zelfde dag beginnen te leggen ,en uiteraard ook zullen uitkomen .Dit vermeld eigenlijk ook de Hr Koster in zijn schrijven  .Wat door deze selectie ook naar voren is gekomen daar er heel vaak wordt gesteld dat vogels vooral poppen met rode ogen minder goed voeren ,nu ik kweek al vele jaren albino,s door strenge selectie kweek ik met albino poppen ,en split albino mannen ,nu nesten van  4 a 5 jongen met daaronder  3 a 4 albino,s worden door deze goed uitgeselecteerde poppen vlot groot gebracht .In vele artikels die heb geschreven haal ik het belang aan van het kweekboek  ,het is ook dat de Hr Koster op aandringt goed noteren ,en daaruit je vogels halen zal leiden naar de weg van het succes .Al zal er altijd tussen theorie en praktijk verschil van menig blijven bestaan .Het is daarom ook dat de uitzonderingen altijd de regel zullen bevestigen . Maar ook ik stel altijd als het goed gaat verander niet  " Verander nooit een winnend elftal  "  Maar bouw wel naast dit elftal een ander op ,en daar kan zeker de Bio – Ritme Theorie  je behulpzaam in zijn .

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.