Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Groenvoer blijf waakzaam.

Groenvoer.blijf waakzaam ,of geef het  niet.

geweekt20zaadEr is in de vogelwetenschap al veel geschreven over groenvoer. We weten een ding zeker, veel vogels houden van groenvoer in verschillende vormen. Kanaries, tropen en wildzang lusten maar al te graag een groen blaadje. Als we spreken over groenvoer dan hebben we het in het algemeen over hele planten of delen daarvan. Voorts zijn er in de natuur voorkomende rijpe en halfrijpe zaden. Deze kunnen als aanvulling op het dagelijks menu goed van pas komen. Gelukkig hoeven we niet meer door schade en schande wijs te worden, er is immers al heel wat bekend. Natuurlijk delen we deze ervaringen met elkaar. Want daarvoor zijn we lid van een vereniging. Als we groenvoer willen geven moeten we ons van een paar zaken bewust zijn. In alle voeders, dus ook in groenvoer, zitten bepaalde stoffen. Die stoffen hebben allemaal hun eigen werking op de vogels. Dat kan een positieve werking zijn, maar net zo goed een negatieve. Met negatief bedoel ik niet meteen dat de vogels er dood aan gaan. Ze kunnen echter wel een kleurinvloed hebben. Bij roodfactorige vogels zal dat niet hinderen, maar bij gele (of dominant witte) kan dat nadelig zijn.De kleurstimulerende werking die van de onkruidzaden uitgaat heeft een verkeerde invloed op de vogels. De kleur wordt er zogenaamd “te warm” van, of misschien is het beter te zeggen dat de kleur onzuiver wordt. Hier moeten we ons er goed van bewust zijn. En als we groenvoer geven, moeten we dat ook regelmatig doen. het kan niet zo zijn dat we een poosje wel en dan weer een paar dagen niets geven.Wel, nu hebben we de negatieve kant genoeg belicht, denk ik zo. Groenvoer heeft ook terdege positieve kanten. In de eerste plaats wordt het gemakkelijk en goed opgenomen door de oude vogels. Ze voeren er mee dat het een lieve lust is. De ouders hoeven weinig moeite te doen om de kropjes van de jongen vol te stouwen. Een nadeel kan dan zijn dat ze niet doorvoeren als er voedsel is wat minder goed opneembaar is en waar ze meer moeite voor moeten doen. Ook de jongen krijgen gemakkelijk verteerbaar voer en zullen al snel vragen om meer. In vele onkruidzaden en bladgroen zitten veel vitamines die voor jonge vogels van groot belang kunnen zijn. Vooral sporenelementen zijn aanwezig. Dit zijn zaken die voor de opbouw van het jonge leven van groot belang zijn, maar ook voor het instandhouden van het ouderlichaam. We hebben het al even gehad over de positieve bijdrage aan de voederdrift. Dat kan in sommige gevallen een uitkomst zijn. Als de oude vogels niet willen voeren, is het geven van onkruiden of bladgroen een goede zaak, juist omdat het zo gemakkelijk opneembaar is, wordt er ook zo goed mee gevoerd. En dat kan een prikkel zijn om er mee door te gaan. Want, laten we eerlijk zijn, er is niets zo verdrietig dan dat de oude vogels de jongen in hun nest laten verhongeren. Als we dat kunnen voorkomen, zullen we dat zeker doen. Maar pas op, groenvoer heeft zijn goede kanten, maar vogels zijn geen konijnen. Ingezonden stuk.

E-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.