Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

Onderzoek Sigaretten peuken tegen bloedluizen

Onderzoek sigaretten peuken in vogelnesten . Vertaling  B Reinen

 

Het zijn niet alleen mensen die van sigaretten houden. Ook vogels die in de stad wonen gebruiken vaak sigaretten, dat wil zeggen, de peukjes om hun nest te maken. Sigaretten kunnen slecht zijn voor de gezondheid van mensen die roken, maar sigaretten kunnen ook een positieve invloed hebben aan vogels die de sigaretten mondstukken gebruiken om hun nest te bouwen.Zij verminderen het aantal parasieten in de nesten.Verdelgings middelen gebaseerd op nicotine basis worden gebruikt om sommige gewassen te beschermen tegen insecten.Constantino Macias Garcia en zijn collega’s van de Universiteit in Mexico City in Mexico, lokte parasieten in vogel nesten.

sigaret nestHet team zette verwarmde vallen in de nesten van 27 vinken en 28 huismussen. Allemaal soorten die veel voorkomen in de stad.De vallen hadden elektronische resistors aan twee kanten van de nesten om warmte op te wekken om de parasieten zoals mijten in de nesten te lokken. De mijten kwamen dan vast te zitten aan een zelf klevend plakband.Het team bevestigde ook gebruikte en ongebruikte mondstukken (filters) in de nesten om vast te stellen of de mijten misschien een voorkeur hadden.

Wanneer de jonge vogels uitgevlogen waren werden de nesten verzameld en ge-analyseerd.Het resultaat van het onderzoek was, dat hoe meer peuken waren gebruikt in het maken van een nest hoe minder parasieten in het nest werden gevonden.Nog meer resultaat.De vallen waarin gebruikte filters waren gebruikt, bevatten gemiddeld 60% minder mijten dan de nesten met ongebruikte filters. Dit suggereert dat nicotine en andere chemicalien die in sigaretten voorkomen inderdaad een bestrijdende werking hebben tegen mijt, want deze stoffen komen alleen met het roken van de sigaret in de filter terecht.Betekent dat nu dat vogels sigaret filters gebruiken om parasieten te weren? Dat is niet noodzakelijk het geval zegt Macias Garcia.De mogelijkheid bestaat dat de vogels de cellulose van de filters gebruiken omdat het de nesten goed insuleert als vervanging van haar en veren.Veel werk wordt gedaan om aan te tonen dat de mensen een negatieve invloed hebben op vogels en dieren in de natuur, zegt Paige Warren, van de niversiteit van Massachusetts, die niet betrokken was bij deze studie. Maar er zijn ook veel nieuwe dingen beschikbaar gemaakt aan de vogels en dieren in de steden.De volgende stap van het team is nu om uit te vinden aan welke filters (mondstukken) de vogels voorkeur geven als ze de keuze gegeven wordt tussen gebruikte en ongebruikte filters.Vogels kunnen het verschil ruiken en als ze de voorkeur geven om gebruikte filters te gebruiken dat suggereert dat de vogels weten dat gebruikte mondstukken de mogelijkheid hebben om parasieten te bestrijden.Het team is ook van plan om uit te vinden of de stoffen in de gebruikte filters kwaadaardig zijn voor de vogels.Dave Shutter een bioloog aan de Arcadia Universiteit in Wolfsville, Nova Scotia, Canada, beschrijft de studie als “heel interessant”, maar de resultaten zijn erg vaag.

De vogels hebben ook een voorkeur voor een bepaald merk. Marlboro Rood was meer gebruikt dan elk ander merk.Monserrat Suarez Rodriguez, die aan de studie had meegewerkt zegt dat hij niet weet of het de vogels zijn of de studenten die de voorkeur aan dit merk geven .

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.