Inloggen

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

De mogno Factor. Nieuwste mutant ?

----

mogno

Nieuwste 'Mutant' in de Bruinreeks (Braziliaanse origine) De MOGNO (mahonie) - Zie verslag.

Van Opaal, over Quarzo, naar Mogno?

Toen Darwin ontdekte dat een isolement leidde tot verschillende evoluties had hij waarschijnlijk nooit gedacht dat deze bevinding ook nog betrekking zou hebben op onze kanariesport. In Brazilië zijn kwekers gedurende meer dan 15 jaar bruin opalen aan het kweken met als doel om er zoveel mogelijk melanine in te kweken. Dit alles heeft geresulteerd tot wat zij de Mogno noemen., verwijzend naar een inlandse boom (Swietenia macrophylla) van 25 tot 30 meter hoog met een donker gebladerte en grote kastanjekleurige vruchten.

Tijdens het congres van de experten van de 10 A-landen in Palaiseau (F) werden deze vogels getoond en werden ze voorgedragen om de erkenningprocedure ervan op te starten. Luiz Beraldi, de voorzitter van de FOB*, lichtte ons toe hoe hij hiertoe gekomen was.
Sinds ongeveer vijftien jaar werden door de kwekers van bruin opaal de vogels gekoppeld die het meeste eumelanine (bestreping) lieten zien. Dit heeft er toe geleid dat deze vogels jaar na jaar donkerder werden en steeds verder afdwaalden van de standaard van de bruin opaal die in Europa wordt gebruikt. Het is dus geen plotse mutatie geweest, maar een kleurslag die door middel van sterk doorgedreven selectie gekomen is tot wat hij nu is. Het dient gezegd dat deze vogels zeker iets hebben. Het zijn heldere vogels met een duidelijke tekening. Brazilië wil deze kleurslag voordragen in de bruin- en in de zwartreeks. Zij waren dan ook wat verrast toen ze vorig jaar tijdens de show in Reggio Emilia vogels zagen die onder de naam Quarzo waren ingestuurd. Deze vogels waren namelijk de vogels waar ze vijftien jaar geleden mee gestart waren om de Mogno te ontwikkelen. Ze claimen dus hiermee eigenlijk deze opalen met meer eumelanine. Als deze ontwikkeling doorgaat zal de Quarzo niet apart erkend gaan worden maar zullen ze moeten evolueren naar onderstaande standaard die Brazilië hiervoor geschreven heeft.

KENMERKEN
De Mogno kanarie wordt gekenmerkt door een wijziging van zwart- en bruineumelanine en een reductie van het bruin phaeomelanine. Er is een omkering van het zwarte en bruine eumelanine met de concentratie in de schachten van de veren. Dus de onderkant van de schacht is donkerder dan de bovenkant
Zwart Mogno
De Mogno factor reduceert bij deze vogels het phaeomelanine en laat een omkering van de zwart eumelanine zien. De factor heeft geen invloed op de melanisatie van de bek, poten en nagels die zeer donker moeten zijn. Deze kenmerken zorgen er voor dat de tekening loodkleurig wordt. Een ander kenmerk voor deze kleurslag is de zwarte onderzijde van de slag- en staartpennen. De bestreping moet breed en zo gelijnd mogelijk zijn en moet van een donker loodkleurige tint zijn. De goede exemplaren laten een duidelijke kopmelanisatie zien.
Zwart Mogno
De Mogno factor reduceert bij deze vogels het phaeomelanine en laat een omkering van de bruin eumelanine zien. Deze omkering zorgt voor een donkere onderzijde van staart- en vleugelpennen. De vogel wordt bruin-grijs van tint, soms zelfs met een nuance van zwart. De bruin-grijze tint die waargenomen wordt, wordt voornamelijk veroorzaakt door "omkeren” van de bruine eumelanine. Vogels met lichtbruine eumelanine worden niet geaccepteerd om verwarring met bruin eumo en satinet te vermijden. De grondkleur wordt bruingrijs. Slag- en staartpennen hebben dezelfde kleur als de rugbestreping. Bek, poten en nagels zijn bruinachtig.

K.B.O.F. Speciaalclub Kleurkanaries Antwerpen - Jan Van Overvelt -

. . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.